kulturni roštilj

Ima 19 godina, četiri albuma iza sebe i upravo je rasprodao Tvornicu: Upoznajte Baksa

18.04.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Postavili smo pet pitanja Baksu, novoj senzaciji iz yemova inkubatora, devetnaestogodišnjem trap umjetniku koji je nedavno rasprodao Tvornicu kulture

Ovog će se vikenda u Domu sportova održati trap-smotra Drito, manifestacija koja već godinama strelovito raste. Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Boćarskom domu organizator yem je procijenio da postoji dovoljno publike za još veći prostor - i pogodio. U udarnom će terminu festivala nastupiti i Baks, izvođač koji je do naših ušiju stigao nakon što se pročulo da je rasprodao Tvornicu kulture gdje će se održati njegov prvi (!) samostalni koncert. Rođen 2004. godine pod civilnim imenom Bartol Stepanić, ovaj velikogorički umjetnik iza sebe ima već četiri albuma, stotine tisuća pregleda na YouTubeu i stotine tisuća slušanja na platformi Spotify, očito i vojsku obožavatelja. Zanimalo nas je kako je krenuo raditi glazbu, koliko mu je teško bilo doći do razine na kojoj je sad, kakav je osjećaj rasprodati Tvornicu, koliko njegovoj generaciji znači Drito i na koja još nova imena treba obratiti pažnju.

Kako ste počeli raditi glazbu?

Nitko u mojoj obitelji nije glazbenik, ali sam oduvijek volio glazbu i kao mali sam uvijek pokušavao zapamtiti tekstove najdražih pjesama. Moj glavni producent Trky i ja smo napravili prvu pjesmu zajedno 2020. godine, da vidimo ide li nam. Pjesma je bila okej, ali nam se svidio kreativni proces stvaranja pa smo samo odlučili nastaviti dalje bez prevelikih očekivanja.

Premda imate samo 19 godina, iza vas su čak četiri albuma, na kojima su gostovala brojna poznata imena. Koliko teško vam je bilo doći do te razine?

Uživam u radu, dobar je osjećaj kada napraviš nešto što se sviđa tebi i drugima. Na početku je sve išlo sporo, ali Trky i ja nismo uopće obraćali previše pozornosti na brojke, bilo nam je dovoljno da smo mi zadovoljni s radom koji smo napravili. S vremenom se naša glazba proširila i sve veći broj ljudi nas je krenuo slušati. Pjesma 'Lean' i prvi nastup na Lil Dritu nam je pomogao da stvorimo razne nove konekcije, na kraju dana i današnja prijateljstva. Drago mi je što se sve organski desilo i da polako rastemo iz dana u dan.

Izvor: Društvene mreže

Rasprodati Tvornicu zaista je pothvat, nešto što ne uspijeva mnogima. Kako se osjećate po tom pitanju?

Stvarno mi je nerealno da se sve tako brzo desilo. Nisam htio imati prevelika očekivanja od prvog solo nastupa i kada sam vidio kojom brzinom se karte prodaju, bilo mi je nevjerovatno. Na kraju dana znam koliko radim i što želim. Ako radiš stalno i znaš što radiš, neki uspjeh se mora desiti. Smatram da je rasprodana Tvornica još jedna stepenica ka većem uspjehu i još većim nastupima.

Pretpostavljam da ste posjećivali Drito prije nego što ste postali izvođač na tom festivalu. Koliko vašoj generaciji znači spomenuta manifestacija?

Prvi i zadnji Drito festival na kojem sam bio kao posjetitelj je Drito iz Boćarskog 2022. godine Zahvalan sam što sam imao priliku nastupati na tom istom stageu samo godinu dana nakon toga sa svim svojim najdražim izvođačima. Želim biti primjer svima koji žele uspjeti u glazbi i smatram da su manifestacija, vizija i vjera u sebe jako bitni u tom procesu. Nitko neće vjerovati u tebe i raditi za tebe ako to ne radiš ti sam.

Izvor: Društvene mreže

Koga biste od mladih izvođača preporučili našim čitateljima?

Rado bih svima preporučio Pekija, Rovlija, Sjenu, Špiru, Teja i Shtosmo.

  • +6
Baks Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Lopac