NEMA NOVCA, ALI IMA HUMORA

Slovenci se pošteno narugali ministru: Odbio financirati rječnik pa su mu izmasakrirali nepismeni tekst

18.01.2018 u 10:35

Bionic
Reading

U Sloveniji se već neko vrijeme bune oko raspodjele državnog novca za kulturne projekte, a aktualna je buna jezikoslovaca nakon što je Ministarstvo kulture odbilo sufinancirati vrijedan online jezikoslovni projekt Fran, čiji je idejni začetnik jezikoslovac Kozma Ahačič. Da bi stvar bila neobičnija, samo ministarstvo koje je paralelno s odbijenicom Ahačiču, proglašenim osobom godine po izboru dnevnika Delo, poslalo čestitku za uspješan rad. Čestitku je, kao i odbijenicu, potpisao ministar kulture Anton Peršak, no tu nije kraj priči

Iz Instituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU izjavili su, prenose slovenski mediji, da projekt promocije jezikoslovnog portala Fran nije dobio potporu slovenskog ministarstva kulture za 2018. i 2019. godinu.

Riječ je o projektu koji je vrlo živahan u Sloveniji, a stranicu koja donosi brojne korisne jezikoslovne savjete i rječnike dnevno koristi oko 40 tisuća posjetitelja. Ilustracije radi, to je jedinstveno mjesto na internetu koje nudi nekoliko rječnika - rječnik stranih riječi, frazeološki rječnik, pravopis... ukratko, takvo nešto sveobuhvatno ne postoji za, primjerice, hrvatski jezik.

Cijeloj priči oko nefinanciranja nečeg toliko korisnog posebno neobičan ton daje postupak slovenskog ministra kulture koji je poslao čestitku osnivaču projekta tik po objavi odluke o (ne)financiranju, a potom je dnevnik Delo, koji je u 2017. godini osnivača Frana proglasio osobom godine, objavio čestitku ministra Peršaka, no uz lektorsku intervenciju. Naime lektorica Dela uzela je crvenu olovku i ispravila pogreške u ministrovoj čestitki, a pronašla ih je po nekoliko u svakom retku teksta.