NAJBOLJI ROMAN

Slobodan Šnajder dobitnik tportalove književne nagrade vrijedne 50 tisuća kuna

16.11.2016 u 12:27

  • +48

Dodjela književne nagrade roman@tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Žiri tportalove književne nagrade, u kojemu su pod presjedanjem književne kritičarke i publicistice Katarine Luketić bili prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan te urednici i pisci Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, odlučio je ovogodišnju nagradu roman@tportal.hr dodijeliti Slobodanu Šnajderu za roman 'Doba mjedi', objavljeno je na svečanoj dodjeli u ponedjeljak navečer u zagrebačkom Velvet Cafeu

Za nagradu roman@tportal.hr ove godine bilo je prijavljeno 56 naslova, a odabir najboljega nije bio nimalo lagan. Na sreću, žiri nije morao birati manje loš tekst. U finalu su bili romani 'Doba mjedi' Slobodana Šnajdera, 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića, 'Područje bez signala' Roberta Perišića, 'Oblak boje kože' Nebojše Lujanovića i 'Tvoj sin Huckleberry Finn' Bekima Sejranovića. Pobjedniku Slobodanu Šnajderu pripala je novčana nagrada u vrijednosti od 50 tisuća kuna te skulptura tipkovnice, a ostalih četvero finalista dobilo je tablet Lenovo Yoga Tab 3.

'Ovom nagradom večeras želimo poduprijeti pisce i književnost. Najveći problem bio nam je kako osigurati to da se svi finalisti nagrade danas pojave ovdje, a zahvaljujući urednici kulture tportala Miji Pavliša, u tome smo i uspjeli. S piscima, znate, nije lako - neki žive u nekoliko država, od Norveške do Bosne, neki na otoku, a neki možda nisu ni htjeli doći jer znate kakvi su umjetnici. Večeras su ipak svi na okupu i to me veseli. Vjerujem da se svi ovdje prisutni mogu naći u jednom od prijavljenih 56 romana, u jednoj rečenici, odlomku te se zamisliti o sebi i svijetu koji nas okružuje. Upravo je to ono na što nas navodi čitanje i književnost - da shvatimo svijet oko sebe i postanemo bolji ljudi. Zato je moja poruka večeras - ljudi, čitajte!' izjavila je glavna urednica tportala Danijela Jozić.

'Hrvatski Telekom i kultura vole se javno već dug niz godina. Veseli me vidjeti kako se razvija književna nagrada tportala i to što je ovako velik odaziv večeras, ali i na sam natječaj. Proteklih devet godina 450 autora i autorica se prijavilo na naš natječaj za književnu nagradu. Žiri nije imao nimalo jednostavnu zadaću pročitati i ocijeniti sve romane. Čestitam svima koji su se prijavili i posebno onome tko bude proglašen pobjednikom', rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među gotovo rekordnih 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić kao predsjednica te kao članovi prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

'Ove je godine žiri uživao jer smo dobili priliku čitati, analizirati i međusobno raspravljati o odličnim romanima', kazala je Luketić na svečanom proglašenju pobjednika devetog po redu tportalova natječaja u zagrebačkom Velvet Cafeu. 'No također smo imali doista težak zadatak među odabranim finalistima odabrati najboljega jer svi oni zapravo zaslužuju tu nagradu', napomenula je.

Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti te se odlučio za Šnajderov 'dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male, intimne i velike, službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora', kazala je Luketić.

Čestitala je svim finalistima, ocijenivši kako se čini da su u opusima svih finalista upravo ti romani 'ono najbolje što su oni napisali u žanru romana'.

Pobjednik Slobodan Šnajder zahvalio je na nagradi, a tportalu na tome što dodjeljuje nagradu, poručivši kako mu je iznimno drago što je baš njegov roman ovogodišnji laureat.

'Goethe je rekao kako uz neke uvjete nije ništa teže podnijeti nego nekoliko dobrih dana. A ja ovih nekoliko dobrih dana jako dobro podnosim', rekao je Šnajder. 

Nagrađeni roman 'Doba mjedi', objavljen u izdanju nakladnika TIM press, najavljen je kao ratno-ljubavna priča čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem.

INTERVJUI S FINALISTIMA


Stručni žiri tportalove književne nagrade navodi u svom obrazloženju kako je nagrađeni roman 'djelo koje će, bez sumnje, obilježiti dulji period i hrvatske i regionalne književnosti, a uz nešto sreće s vremenom se upisati na listu velikih europskih romana' i zaključuje kako on 'ukazuje na složenost ovdašnje povijesti i različitost naših identiteta te na pogubnost politika nacionalne isključivosti koje su nastojale i još nastoje prebrisati sve takve složenosti i različitosti. Konačno, roman svjedoči o moći fikcije da uzvrati udarac, odnosno o moći književnog jezika koji – za razliku od jezika historiografije i politike – uspijeva iskazati svu punoću nekog vremena i prostora i pokazati pojedincu da ima pravo na vlastiti izbor'.


DOSADAŠNJI DOBITNICI TPORTALOVE KNJIŽEVNE NAGRADE

Tportalova književna nagrada roman@tportal.hr dodijeljena je dosad osam puta, a žiri je svake godine birao između pedesetak romana. Dosad su dvaput nagrađene autorice, Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’. Prvi dobitnik bio je Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’, a kao i njegov te ‘Adio kauboju’ Olje Savičević Ivančević, debitantski nagrađeni romani bili su još ‘Črna mati zemla’ Kristiana Novaka, ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića te ‘Tri’ Drage Glamuzine. Lani je tportalovu nagradu dobio Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa'. Među dobitnicima je i Ivica Đikić, novinar i pisac koji je osvojio žiri romanom ‘Sanjao sam slonove’. O dosadašnjim dobitnicima tportalove nagrade čitajte na ovoj poveznici.

Finalisti književne nagrade roman@tportal.hr 2016.


Na nagradnom natječaju Lenova i tportala Gledam knjigu među 400-tinjak pristiglih prijava pobjedu je odnijela Lucija Čeč fotografijom kojom ilustrira knjigu '1984.' Georgea Orwella. Autorica fotografije, koja prikazuje zid zagrebačkog MSU-a s grafitom umjetnice Oko, za nagradu je dobila revolucionarni tablet Lenovo Yoga Book, a uručio joj ga je direktor marketinga Lenova za Jugoistočnu Europu Mladen Skuliber.