JEDNOGLASNA ODLUKA ŽIRIJA

Slikarica Ana Kuzmanić dobila Nagradu Radoslav Putar

08.06.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Dobitnica likovne nagrade Radoslav Putar za 2018. godinu je Ana Kuzmanić, objavljeno je u četvrtak ispred galerije Mali salon na Korzu u Rijeci

Žiri u sastavu Matej Knežević, Irena Borić, Tadej Pogačar, Valentina Radoš i Klaudio Štefančić o dobitnici nagrade Ani Kuzmanić odlučio je jednoglasno i to, kako je navedeno u obrazloženju, zbog iskazanog minucioznog senzibiliteta koji govori o društvenim problemima.

Uz Kuzmanić, finalisti ovogodišnjeg natjecanja bili su Gildo Bavčević, Davor Konjikušić i Kristina Marić.

Ana Kuzmanić rođena je 1980., a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. je magistrirala na The Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu. Izlaže od 2006. godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je i članica međunarodnog kolektiva Eastern Surf. Radi kao docent na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Zagrebu.

Nagradu je dobila za dva svoja rada - 'Promjene s klupe', koji se sastoji od 19 izjava ugraviranih u pločice i postavljenih na klupe u parku zagrebačke četvrti Voltino, kao isječaka razgovora sa stanovnicima tog naselja, te rada 'Glasnije! Govori glasnije!', dramske audio-minijature nastale tijekom radionica u domu za starije i nemoćne osobe u kojima su sudjelovala djeca i osobe starije životne dobi.

Nagrada Radoslav Putar se dodijelila 17. put, a posljednje tri godine se dodjeljuje u Rijeci. Pobjednica dobija dvomjesečni boravak u New Yorku u prestižnom Residency Unlimited, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu i mjesto u Stručnom odboru, odnosno žiriju Nagrade Radoslav Putar 2019. godine. Nagrada se dodjeljuje mladim hrvatskim likovnim umjetnicima do 40. godina starosti. Utemeljio ju je 2002. godine Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba sa svojim partnerima. Nagrada je suosnivač i član međunarodne mreže Young Visual Artists Awards, koja okuplja organizatore sličnih nagrada iz 12 europskih zemalja. Ove godine je Nagrada Radoslav Putar dodijeljena u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa, koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Promovirao je ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama, navode organizatori.

 Izložba radova finalista Nagrade ostaje otvorena u galeriji Mali salon do 10. srpnja.