salon galić

Nagrada 'Radoslav Putar' likovnom umjetniku Mihaelu Klanjčiću

13.06.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Nagrada 'Radoslav Putar' za najboljeg likovnog umjetnika u Hrvatskoj do 40 godina starosti ove godine je pripala Mihaelu Klanjčiću iz Zagreba te će kao laureat boraviti dva mjeseca u New Yorku, objavio je žiri u ponedjeljak u splitskom Salonu Galić

U Salonu Galić sinoć je otvorena izložba radova četvero finalista ovogodišnjeg natjecanja za tu nagradu - Klanjčića, Željka Beljana, Josipa Šurlina i Josipa Rončevića.

Klanjčiću će kao dobitniku ovogodišnje nagrade 'Radoslav Putar' biti priređena samostalna izložba u Institutu za suvremenu umjetnosti u Zagrebu, koji je prije 22 godine i utemeljio tu nagradu.

Zahvalivši se na nagradi Klanjčić je istaknuo kako mu puno znači jer mu daje priliku da proširi svoje umjetničke vidike. Istaknuo je kako ga zanimaju odnosi materijala međusobno te mogućnosti koje proizlaze iz odnosa materijala i konteksta kojim je neki predmet određen.

'Spajanjem materijala, intervencijama na predmete iz svakodnevnog života ili kolažiranjem, na prvi pogled stvaram apstraktne situacije', kazao je Klanjčić.

Čestitavši pobjedniku splitski gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako se dodjelom nagrade 'Radoslav Putar' promovira umjetnost.

Mihael Klanjčić rođen je u Zagrebu 1994. godine, a diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na smjeru slikarstvo u klasi profesora Damira Sokića 2019. godine. Izlagao je na osam samostalnih i više skupnih izložbi među kojima je i 57. Zagrebački salon, (Dom HDLU), 35. Salon mladih, (Dom HDLU), 16. Erste Fragmenti (Lauba), Život dobro ugođenih formi (KiBela), Umjetnost je sumnja (LEXART Skladište), 14. Erste Fragmenti (Galerija Kranjčar). Živi i radi u Zagrebu.