u oštroj konkurenciji

Splitska umjetnica Glorija Lizde dobitnica Nagrade Radoslav Putar

15.06.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Splitska umjetnica Glorija Lizde ovogodišnja je dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022. za seriju fotografija Neustrašiva mladost, a nagrada joj je u utorak navečer uručena u Salonu Galić u kojemu je istovremeno otvorena i izložba radova finalista natjecanja

Lizde je kazala da joj je velika čast primiti nagradu pogotovo jer se radi o strukovnoj nagradi, pa joj osobno jako puno znači. Već sami ulazak u finale je velika stvar, smatra, a pobjeda je točka na 'i'. Konkurencija je bila teška, a bila je nezahvalna i pozicija žirija da donese odluku među tako različitim radovima i medijima, dodaje Lizde.

"Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad, ali mislim da smo svi bili jednaki u tome​. Moj se rad bavi knjigom mog djeda u kojoj je opisao svoj put u Drugom svjetskom ratu i u suštini je to proučavanje na koji se način trauma i sjećanja prenose s generacije na generaciju što mislim da je posebno važno za ovaj naš prostor na kojem živimo koji je izuzetno opterećen poviješću i traumama više ratova", kazala je nagrađena umjetnica.

Pojasnila je i da je je sve to izvela kroz medij fotografije i arhivske objekte koji su izloženi.

​Uz Gloriju Lizde finalisti Nagrade Radoslav Putar 2022. su bili Katerina Duda, Vladimir Novak i Marina Rajšić.​ Organizator 21. izložbe finalista i dodjele Nagrade Radoslav Putar u Salonu Galić je Institut za suvremenu umjetnost Zagreb i Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split.

Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine kada ju je ustanovio Institut za suvremenu umjetnost kao dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada, sada već u 12 europskih država. Nagrada Radoslav Putar je suosnivač i član međunarodne mreže Young Visual Artists Awards – YVAA. U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar do sada je sudjelovalo više od 600 umjetnika, a u finalu 86 umjetnika i 89 članova žirija.

​Nagrada Radoslav Putar sastoji se od dvomjesečnog boravka u Residency Unlimited u New Yorku, u terminu u dogovoru s RU, potom samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu tijekom 2023. godine, produkcije multioriginala u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice i mjesta u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2023. 

​​Radoslav Putar (Varaždin 20.7.1921. – Zagreb 18.7.1994.), znameniti je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, a svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama.

​Izložba ostaje otvorena do 9. srpnja, a posjetitelji je mogu obići od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 13 i od 17 do 21 sat, te subotom od 10 do 13 sati.