LIKOVNA UMJETNOST

Izabrani finalisti Nagrade Radoslav Putar

19.04.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Tea Ivković, Matej Knežević, Ana Kovačić i Ana Sladetić finalisti su Nagrade Radoslav Putar koja se dodjeljuje najboljem mladom likovnom umjetniku u Hrvatskoj, a svoje će radove publici predstaviti 2. lipnja na Izložbi finalista u Muzeju Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Finaliste je odabrao žiri u kojemu su prošlogodišnji dobitnik Nagrade Radoslav Putar Niko Mihaljević, likovni kritičar Boris Greiner, kustos nezavisne umjetničke organizacije Remont iz Srbije Miroslav Karić te kustosica i voditeljica zagrebačke Galerije SC Marta Kiš.

Finalistkinja Tea Ivković (1992., Zagreb) diplomirala je 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mirjane Vodopije, a njezin rad obilježen je konstantnom potragom za problemima i procesom njihova rješavanja.

Matej Knežević (1983., Slavonski Brod) vizualni je umjetnik zaokupljen aktualnim društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici. Uz umjetnički angažman, završio je Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu i specijalist je urologije.

Ana Kovačić (1986., Zagreb) završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu istražuje povezanost između osobne i kolektivne memorije, te način na koji je memorija upisana u naša tijela i prostore u kojima živimo.

Ana Sladetić (1985., Vukovar) diplomirala je 2009. i doktorirala 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a samostalno izlaže od 2009. godine. Zanimaju je ljudski okoliš i nevidljivi elementi ugrađeni u ljudsku okolinu i uloga koju oni imaju u stvaranju vizualne komunikacije.

Izložba Finalista otvorit će se 2. lipnja u Muzeju Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kada će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, izbrati dobitnika Nagrade Radoslav Putar za 2017.

Nagrada Radoslav Putar za najboljega mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj dodjeljuje se od 2002. i dio je međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards.

Od prošle godine dobitnik Nagrade dobiva dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited, a ove je godine dobna granica za natjecatelje podignuta do 40 godina.

Uz boravak u New Yorku dobitnik dobiva samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost Zagreb i mjesto u žiriji Nagrade Radoslav Putar u 2018. godini.