IZLOŽBA U SKD PROSVJETA

Slika razrušenog svijeta: Zavirite u drugi dio izložbe 'Kad spomenici ožive'

01.10.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Drugi dio izložbe 'Refreshing Memory/Kad spomenici ožive' kustosice Davorke Perić, koji se bavi antifašističkim spomenicima te umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihovog digniteta, otvoren je 30. rujna u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta u Zagrebu

Izložba se u svom drugom dijelu bavi devastiranim javnim prostorima, obiteljskim kućama, spomenicima, tvornicama i osobama, a uključuje umjetnike Dalibora Martinisa, Sanju Iveković, Sinišu Labrovića, Igora Grubića, Darija Petkovića, Neli Ružić, Gilda Bavčevića i Anteja Jelenića, koji izlažu radove nastale u zadnjih četvrt stoljeća. Nove radove, uz spomenutog Petkovića, predstavljaju Jana Dabac, Sandro Đukić, Boris Vidaković, Pasko Burđelez, Bojan Mrđenović, Alem Korkut i Marko Marković.

  • +4
Kad spomenici ožive 2 Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Kroz vizualne konstrukte nastale rušenjem, a koji su velikoj mjeri zastupljeni na izložbi, postavlja se teza o ruševinama kao spomenicima vremenu danas, gdje slika četvrt stoljeća razrušenog svijeta vizualno i mentalno reprezentira identitet prostora i vremena u kojem živimo. Prostor u kojem se održava izložba, izuzetno je važan dio strategije koju izložba zastupa. Taj je prostor prema rasnom zakonu oduzet vlasnicima u vrijeme NDH, odslužio je zatim i proces nacionalizacije te gašenje tiskare i radnih mjesta početkom devedesetih. Nakon godina propadanja nedavno je vraćen vlasnicima. Održavanjem izložbe baš u njemu, nastavljamo s ukazivanjem na važnost borbe za javni prostor u trenutku kada knjižare, kina, galerije i drugi prostori za kulturu nestaju iz gradova', navodi autorica izložbe Davorka Perić.

Izložba 'Kad spomenici' ožive dio je projekta 'Refreshing Memory' koji se bavi antifašističkim spomenicima, umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihovog digniteta. U fokusu izložbe su fenomeni vremena vezani uz odnos prema memoriji, temporalnosti političkih opredjeljenja u vrijeme povijesnih amnezija. U umjetničkim radovima isprepliću se različiti pristupi temi spomenika, osobni poetski, meditativni pristup, upisivanje kolektivne memorije u medijski i fizički javni prostor, te radikalno kritički pristup. Izložba problematizira aktualnu situaciju u društvu danas, revizionizam i normalizaciju fašizma.

Prvi dio izložbe otvoren je u Galeriji Nova do 16.10., a drugi dio u SKD Prosvjeta otvoren je do 30.10.

  • +11
Kad spomenici ožive Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jadran Boban