DOMINGO U ARENI

Slavni tenor u Zagrebu s prestižnim gošćama

11.10.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Španjolski operni pjevač i jedan od najpoznatijih svjetskih tenora Placido Domingo održat će 21. listopada u zagrebačkoj Areni koncert u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Eugena Kohna.

Tenor jedinstvena, dramatična glasa s rasponom od više od četiriju oktava, s dosadašnjih 136 opernih uloga i više od 3500 izvedaba, Domingo je pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Snimio je više od 50 glazbenih spotova te više od stotinu nosača zvuka kompletnih opera, kompilacija arija i dueta, što mu je priskrbilo 12 Grammyja, od toga tri latinska.

Domingo, koji održava samo deset gala koncerata na godinu, u svijetu je poznat i kao jedan od danas slavnih Trojice tenora, uz pokojnog Luciana Pavarottija i Josea Carrerasa, koji su zajedno nastupali devedesetih godina 20. stoljeća.

Uz pjevanje, Domingo je i dirigent s dosad više od 450 opernih i simfonijskih koncerata izvedenih u slavnim opernim kućama kao što su newyorška Metropolitan Opera, londonski Covent Garden, bečka Staatsopera, Losangeleska opera, Čikaški simfonijski orkestar, Bečka filharmonija, Montrealski simfonijski orkestar, Nacionalna simfonija, Londonski simfonijski orkestar, Losangeleska filharmonija, Berlinska filharmonija i drugi.

Utemeljitelj je međunarodnoga pjevačkog natjecanja "Operalia", a od 1996. do 2011. bio je ravnatelj Washingtonske nacionalne opere. Nedavno je proslavio 40. obljetnicu svojeg debija u newyorškom Metropolitanu, milanskoj La Scali i Veronskoj areni.

U siječnju ove godine proslavio je 70. rođendan gala koncertom u organizaciji španjolske kraljevske obitelji u pjevačevu rodnom gradu Madridu.

Tri tenora u Rimu 1990.

Kako se ističe u priopćenju organizatora, slavni će operni pjevač u Zagrebu izvesti poseban program, biran samo za zagrebačku publiku, a njegovi će gosti biti američke sopranistice Angel Blue i Micaele Oeste te hrvatski pjevač Tony Cetinski.

Angel Blue dosad je nastupila u vodećim ulogama u brojnim vodećim svjetskim opernim kućama, uključivo opere u Los Angelesu i San Franciscu, Walt Disney Concert Hallu, Auditorio Nacional de Musica, Seoul Arts Centeru i drugima, i dobitnica je brojnih glazbenih nagrada.

Sopranistica Micaela Oeste ostvarila je zapažene uloge u Washingtonskoj nacionalnoj operi, a pjevala je i u slavnom milanskom kazalištu La Scali.

Tony Cetinski dosad je više puta nastupio kao gost velikih svjetskih glazbenih umjetnika. S jednim od najvećih svjetskih tenora Joseom Carrerasom snimio je duet, nastupao je i sa slavnom španjolskom opernom divom Monserrat Caballe, a u londonskom je Royal Albert Hallu nastupio kao gost američkog pjevača Michaela Boltona.