sretna kuća

Skejteri ostali bez jedinog zatvorenog parka, SC upozorava da provaljuju u njihov prostor

01.09.2017 u 10:36

Bionic
Reading

Sretnu kuću, kao jedini natkriveni skejtpark u Zagrebu, skejteri su otvorili 2008., a prije nekoliko dana u njoj su zatekli porazbijane elemente. Vjeruju da iza svega stoji sanacijski upravitelj Studentskog centra Miro Bošnjak, koji im je u svibnju oduzeo ključeve prostora, navode iz SC-a, zbog loših instalacija i opasnosti od urušavanja

'Sanacijski odbor Studentskog centra Zagreb uništio je jedino zimsko skrovište skejtera Sretna kuća bez dogovora sa skejtbord klubom Shpaolin koji je rabio prostor', kaže Kristijan Smok, jedan od skejtera koji je 2008. radio na pokretanju Sretne kuće.

Sredinom svibnja sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak je, objašnjava, donio odluku da se prostor Sretne kuće isprazni i da se osigura zabrana prilaska. Skejterima su tada oduzeti ključevi, navodno zbog rizika od mogućnosti urušavanja ili izbijanja požara.

'Toliko puta smo tražili da pronađemo neko rješenje, zajedno, ali nema razumijevanja za naše potrebe. Čitav život skejtam i čitav se život borim za to da u Zagrebu, mom gradu, imam taj jedan jedini zatvoreni prostor. Taj smo dobili preko Kulture promjene 2008., nažalost, nikad napismeno. Uvjet je bio da počistimo tri prostorije uz tu svoju', kaže Smok, podsjećajući da su 2013. jedva spasili i popularnu skejt skulpturu SC Pool, doslovno je braneći tijelima od rušenja.

'Obraćam vam se ovim pismom kao jedan od članova projekta Art of Asfalt, koji uz lokalne skejtere potpisuje 'socijalnu skulpturu' u SC-u. Jučer ujutro došlo je do rušenja skulpture bez ikakve ranije obavijesti. Riječ je o skulpturi izgrađenoj u sklopu izložbe/projekta Art of Asfalt 2007. godine u Studentskom centru Zagreb. Nakon zabrinutih poziva iz Zagreba i iz Europe, koji su jutros stigli, jer je ova skulptura značajan spomenik skejt kulture u svijetu, odlučio sam dati kratku izjavu kojom podupirem reakcije korisnika umjetničkog djela i njihov apel za komunikaciju', napisao je tada hrvatsko-njemački umjetnik Sergej Vutuc u pismu podrške.

  • +2
Skejteri tijelima brane jedinstveni park na svijetu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Budući da od svibnja nisu imali ključeve, skejteri pretpostavljaju da je minirampu, kao svojevrsni produžetak SC Poola, razbila sanacijska uprava.

'Nitko drugi nema ključeve prostora, a u Kuću, kako se vidi, nije nasilno provaljeno', kaže Kristijan te, kao i svi njegovi kolege, želi znati za čije dobro ovaj prostor ide u prenamjenu.

'Osobno ne vidim bolju namjenu nego da ga koriste mladi, kako je dosad i bilo', zaključuje. 

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak objašnjava da je prostor 'netko konstruirao od raznih dasaka' i da je stoga 'apsolutno neadekvatan za namjenu' i nimalo 'u interesu sigurnosti djece kojom netko manipulira'.

'Objekt u koji su neovlašteno, bez ikakvog dokumenta, ušli 'skejteri' vlasništvo je SC-a Zagreb. Udruga koja se predstavlja u ime 'skejtera' odbila je SC-u Zagreb dostaviti bilo kakve dokumente te nismo u mogućnosti službeno komunicirati. Naprave koje su, bez dopuštenja SC-a Zagreb, improvizirali za 'skejtanje' nemaju nikakve ateste i nesigurne su za korisnike. Sama zgrada je nesigurna i struka je rekla da treba zabraniti korištenje, a ako bi bilo povreda (ne daj bože), odgovornost je na SC-u Zagreb!', kaže Bošnjak, dodajući da je, 'nakon opravdane i logične zabrane korištenja prostora (u ruševnom objektu) bilo nekoliko nedopuštenih ulazaka'.

'Nismo utvrdili o kome se radi, ali struju su na crno spajali nekakvim žicama! Zaštitari su me izvijestili da je i 28. kolovoza provaljeno u navedeni prostor, što predstavlja eklatantan primjer narušavanja posjeda', upozorio je Bošnjak.