SKEJTERI POOL BRANE TIJELIMA

Inspekcija Ministarstva graditeljstva naredila rušenje skate parka

  • +5

Rušenje skate parka u prostoru Studentskog centra

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Bionic
Reading

Bageri Zagrebačkog holdinga u ranojutarnjim su satima po nalogu sanacijskog upravitelja Studentskog centra (SC) Peje Pavlovića počeli s rušenjem skate skulpture radi proširenja parkirališnog prostora, čemu se svojim tijelima usprotivilo stotinjak skate aktivista koji su prije sedam godina od SC-a dobili taj prostor za spomenutu skulpturu, istaknuo je jedan od organizatora prosvjeda Marin Dundić

Dundić ističe kako ih nitko, a najmanje sanacijski upravitelj, za kojeg napominje da sve radi na svoju ruku, uopće nije obavijestio o početku rušenja skate poola, već da su ih o rušenju izvještavali njihovi aktivisti koji su jutros vlakom putovali na posao i koji su to sve uočili iz vlaka.

Tako su do dolaska aktivista, po Dundićevoj procjeni, bageri uspjeli srušiti trideset posto skate poola, a nakon što su aktivisti tijelima spriječili daljnje rušenje, bageri su utihnuli.

Sanacijski upravitelj pozvao je i policiju koja je aktiviste navodno upozorila da imaju pravo na miran prosvjed, savjetujući ih da ne ulaze u konflikte.

Dundić pojašnjava kako su dobili rješenje da je skate pool bespravni objekt, no isto tako tvrdi da mu to nikako nije jasno jer su prije sedam godina upravo od SC-a dobili prostor.

Stoga očekuje da će im se obratiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojega je putem medija pozvao da ih obavijesti hoće li skate pool ostati na tom mjestu. Odluči li se da ga treba ukloniti aktivisti traže drugo mjesto za postavljanje skate poola koji je po njihovim riječima jedinstven u Hrvatskoj.

Također, ističu i da su spremni svojim tijelima skate pool braniti sljedećih nekoliko dana, uključujući i noćna dežurstva, jer imaju dovoljan broj aktivista za tu akciju.

'Nećemo dopustiti da se naša skuptura pretvori u parkirališni prostor', zaključio je Dundić

Iako su skejteri privremeno možda i zaustavili rušenje, čini se da za opstanak skate-parka ipak nema previše nade. Naime, kako je tportalu objašnjeno iz Studentskog centra, prije tjedan dana nadležna Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja naredila je Studentskom centru 'uklanjanje bespravno izgrađenog skate board igrališta u dvorištu Savske 25'.

Naime, inspekcija je, kako je pojasnila u rješenju koje je tportal dobio, utvrdila da je 'na parceli u SC-u izgrađeno skate board igralište max tlocrtne veličine cca 20,00x10,00 metara s izvedenim betonskim bazenima za skejtanje, visine do cca 1,70 metara, razvedenog tlocrta, konstrukcije od nepovezanih cigli i otpadnog materijala, vrlo nestabilne konstrukcije,  bez potvrđenog građevnog projekta'.

Iako se skejteri mogu žaliti na ovakvo rješenje inspekcije, u točki 8. rješenja stoji da 'žalba izjavljena protiv ovog rješenja ne odgađa njegovo izvršenje'.

'Kao sanacijski upravitelj SC-a dužan sam provoditi zakone i sve odluke koje iz njih proizlaze pa tako i predmetno Rješenje. Riječ je derutnom i po zdravlje korisnika opasnom objektu koji je podignut bez ikakve pisane dokumentacije za vrijeme uprave smijenjenog ravnatelja Nike Vidovića. Sutra, 26. kolovoza 2013. započinju i radovi na cjelovitom uređenju dvorišta SC-a u Savskoj 25 kojima će se stvoriti primjeren okoliš obnovljenom Francuskom paviljonu, spomeničkom objektu pod najvišom razinom zaštite. Kako je skate igralište bespravno podignuto u neposrednoj blizini Francuskog paviljona, ono svakako ne bi moglo ostati na svom sadašnjem mjestu', poručio je putem e-maila sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović, no u pisanom odgovoru nije pojasnio da li je inspekcija u SC došla sam ili na njegov poziv.

Bageri ruše skate-pool u SC-u