AUTOR SKULPTURE

Rušenje skejterske rampe prikaz je stanja i razvoja društva

26.07.2013 u 15:18

  • +2

Skateri tijelima brane jedinstveni park na svijetu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Bionic
Reading

Nakon odluke o rušenju skejterske rampe izgrađene u sklopu izložbe/projekta Art of Asfalt 2007. godine u prostoru Studentskog centra Zagreb radi proširenja parkirališnog prostora javio se umjetnik Sergej Vutuc koji je uz Art of Asfalt kolektiv magazin autor projekta

Sergej Vutuc priznati je hrvatsko-njemačko umjetnik nastanjen u Heilbronnu čiji rad zaokuplja promišljanje o javnom prostoru, njegovoj strukturi, socijalnoj uvjetovanosti javnog, ne-mjestima, devastaciji. Od sredine devedesetih Vutuc je aktivno uključen u rad hrvatske skateboarding i punk kulturne scene. Nakon odluke o rušenju skejterske rampe u Zagrebu javio se razočaran namjerom da bude srušena, a ohrabren reakcijom Zagrepčana koji su skulpturu odlučili braniti od bagera.

'Skulptura u sebi nosi bitnu oznaku 'socijalna skulptura' i na vlastitu odgovornost stavlja posjetiocu mogućnost da sam odluči kako će se odnositi prema njoj. Naravno rušenje ove skulpture može se isto tako prokomentirati kao reakcija pojedinca ili grupe na rad. Svaki odnos s takvim objektom po meni je legitiman jer je prikaz današnjeg stanja i razvoja društva… Ali negativna reakcija građana Zagreba i skejtera diljem svijeta pokazuje da su posljedice potencijalnog rušenja ove skulpture puno veće od moje osobne tuge zbog emocionalne povezanosti koju ja osjećam prema svom radu', izjavio je te dodao kako je bitno naglasiti da se ne radi o skejt parku nego o skulpturi sa socijalnim karakterom, objektu koji je potaknuo izgradnju Beton Hausa u Berlinu.

'Pogođen slabom komunikacijom i gradskim odlukama, ali ugodno iznenađen burnom reakcijom građana nadam se da će nadležni pronaći vremena da razumno sagledaju i priznaju javnu kulturnu potrebu za ovakvim umjetničkim projektom i da će čitav ovaj kaos završiti u korist Grada Zagreba i Hrvatske kao nove članice Europske unije', zaključio je Vutuc.