ROBERT KAMNATNIK

'Sjećanja' zagrebačkog Kanađanina u Muzeju Mimara

13.10.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Izložba 'Sjećanja' dizajnera i slikara Roberta Kamnatnika, najavljena kao 'putovanje kroz vrijeme u kojem se traži nešto veliko i sjajno, a ono je tu pokraj tebe', otvara se u četvrtak, 13. listopada u zagrebačkom Muzeju Mimara

Robert Kamnatnik, dizajner i slikar, rodom Zagrepčanin, a danas Kanađanin, odselio se iz Zagreba sedamdesetih godina, nakon što se životno i umjetnički formirao u periodu koji je bio obilježen Novim tendencijama i, osobito na Odjelu arhitekture, izuzetnom vjerom u bauhausovske ideje koje su svojim racionalizmom trebale promijeniti svijet nabolje.

'Njegovo slikarstvo na tragu Maljeviča i Rothka traganje je za slikarski savršeno obrađenom plohom kojoj bi i mali komadić slučajne prašine mogao poremetiti sklad. Krajnji minimalizam formi nadoknađuje piktoralnošću ploha i tako stvara svoju metafizičku Odiseju', zapisao je u predgovoru izložbe Vito Česmadžiski. 

Robert Kamanatnik (1950.) pohađao je tadašnju petogodišnju Školu primijenjene umjetnosti, Odjel arhitekture. U Kanadi živi od 1977. gdje je počeo je raditi u dizajnerskim studijima Don Wat, gdje je i dalje slikao, superrealizam, minijature, klasične pejsaže.

Grafički design studio je otvorio 1980. i kreirao brojne nagrađene korporacijske i ambalažne dizajne za vodeće kanadske kompanije. Od 2008. počeo je profesionalno slikati, ovaj put u apstraktnim konceptima. Radi u miješanoj tehnici te akrilu, ulju, pastelu na platnu, papiru i panelu.

Njegova će izložba u Muzeju Mimara biti otvorena do 23. listopada.