FILM CRISTIJA PUIUA

'Sieranevada' u kinima nakon osvajanja ZFF-ovog Zlatnog bicikla

23.11.2016 u 00:08

Bionic
Reading

Film 'Sieranevada' Cristija Puiua jednog od najistaknutijih predstavnika rumunjskog novog vala u domaćim kinima počinje igrati u četvrtak, 24. studenog, ponajprije u zagrebačkom Kinu Europa gdje je na nedavno završenom Zagreb Film Festivalu osvojio nagradu 'Zlatni bicikl' u programu Ponovno s nama

Od 1. prosinca film će se početi prikazivati i u Osijeku, Dubrovniku, Rijeci i Splitu, najavio je distributer 2i Film.

Najavljen kao 'smrtno ozbiljna komedija', film prati priču uspješnog neurologa Laryja koji dolazi na obiteljsko okupljanje u spomen na preminulog oca, no obiteljsko druženje krene u pogrešnom smjeru.

Dok čekaju svećenika i trenutak kada može početi ručak, članovi obitelji iznose svoja, često suprotstavljena, viđenja o raznim temama, od nekadašnjeg komunističkog režima do terorističkih napada u SAD-u 11. rujna. Žučne rasprave izbijaju jedna za drugom, mišljenja se sukobljavaju, padaju uvrede, a počnu se otkrivati i neke obiteljske tajne.

Po riječima Cristija Puiua, svojim je novim filmom nastojao pokazati koliko su na individualnoj, ali i na široj razini, povijest i istina podložni različitim tumačenjima. Bilo mu je zanimljivo proučiti i prikazati kako ljudi različito pamte događaje, mijenjaju povijest i tumače je na svoj način.

U njegovu filmu brojne se 'istine' isprepliću na obiteljskom okupljanju, komemoraciji za preminulog oca, temi inspiriranoj redateljevim životom, odnosno komemoracijom za njegova oca na kojoj su, kaže, razgovarali o svemu, samo ne o pokojniku.

Redateljev četvrti dugometražni film, čiji se u Cannesu nagrađeni film 'Smrt gospodina Lazarescua' smatra početkom rumunjskog novog vala, nastao je u koprodukciji Rumunjske, Francuske, Hrvatske (Spiritus Movens), BiH te Makedonije. Osim brojne filmske ekipe iz Hrvatske u filmu je sudjelovala i glumica Petra Kurtela.

Film je svjetsku premijeru imao u Cannesu, gdje je konkurirao za Zlatnu palmu. Dosad je osvojio nagradu Gold Hugo za najbolju režiju na Chicago International Film Festivalu te za najbolji scenarij u sklopu International Cinephile Society Awards, a Rumunjska ga je kandidirala i za Oscara.