OPET ZAJEDNO NA FILMU

Sidran i Kusturica zakopali ratnu sjekiru

Bionic
Reading

Književnik Abdulah Sidran i režiser Emir Kusturica, dvojac koji je zajedno radio filmove 'Otac na službenom putu' i 'Sjećaš li se Dolly Bell', nakon dva desetljeća susreli su se u vezi suradnje na novom filmu

Nakon uspješne suradnje na filmovima u osamdesetima, Sidran i Kusturica razišli su se tijekom prošlog rata našavši se na suprotnim stranama.

Sidran koji je ostao u opkoljenom Sarajevu kazao je kako Kusturicu mrzi kao čovjeka i da mu se divi kao umjetniku, a režiser koji se skrasio u svom Drvengradu odgovorio je preko NIN-a tekstom naslovljenim 'Tragedija provincijskog giganta'. Kako piše Slobodna Dalmacija, dvojica umjetnika susrela su se u Goraždu, gdje Sidran živi zadnjih godina, a ranije i u Kusturičinu selu.

Kako je Sidran kazao u intervjuu Slobodnoj, jedan talijanski bankar i kulturni mecena, koji je ranije čitao Sidranove knjige i gledao Kusturičine filmove, ponudio je novac za film koji bi Kusturica radio prema Sidranovu scenariju naslovljenom 'Prvi put s ocem na izbore'.

Sidran je kazao da se radi o nastavku pripovijedanja iz njihovih dvaju prethodnih filmova te kako mu je nezamislivo da netko drugi režira film. S Kusturicom je dogovorio da već u svibnju konkretnije počnu raditi na filmu.