prva hrvatsko-talijanska koprodukcija

Serija Nebojše Tarabe odabrana među sedam projekata pilot programa Vijeća Europe

22.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Novi projekt u produkciji Drugog plana, kreatora Nebojše Tarabe i Simone Nobile, odabrana je među sedam TV serija kojima je odobrena potpora kroz novi pilot programa Vijeća Europe za visokokvalitetne serije strukturirane kao međunarodne koprodukcije

Seriju će režirati Dalibor Matanić, a riječ je o prvoj hrvatsko-talijanskoj koprodukciji dramske serije ikada. Pored Italije i produkcijske kuće Fabula Pictures, koproducenti su i njemački Nadcon Film te belgijski Lunanime', piše na straniama HAVC-a.

'Iznimno smo sretni i ponosni zbog ove potpore, prije svega jer je prva takve takve vrste, nama je snažna potvrda pozicije Drugog plana na europskom tržištu i pokazuje da koprodukcijski model i smjer rada koji smo odabrali funkcionira. Pečat Eurimagesa na projektu iznimna je potvrda njegove kvalitete. Na dramskoj seriji Greater Adria (Velika Adria) koju autorski i scenaristički potpisujemo talijanska kolegica Simona Nobile i ja, uspjeli smo okupiti neke od vodećih europskih produkcijskih kuća iza kojih pak stoje i najveći europski produkcijsko-distribucijski sustavi poput Beta Filma, Federation Studiosa, ZDF Studiosa, Lumierea. U pitanju su produkcijske kuće koje potpisuje projekte poput The Killing, The Bridge, Millenium Trilogy, Baby, We Are The Legends', izjavio je Nebojša Taraba.

Greater Adria snimat će se na lokacijama u Rijeci, na otocima Krku i Cresu, Trstu, Udinama i Briselu. 'HRT je već potvrdio sudjelovanje na projektu, a privode se kraju razgovori s talijanskim, njemačkim i belgijskim emiterima. Režirat će Dalibor Matanić, a želimo istaknuti da je Greater Adria prva hrvatsko-talijanska koprodukcija dramske serije ikada', zaključio je Taraba.

Vijeće Europe podržalo je sedam TV serija koje su strukturirane kao koprodukcije s ukupnim iznosom od 3.000.000 eura. Gotovo dvije trećine (64%) kreatora serije su žene, a koristi se deset nacionalnih, regionalnih ili manjinskih jezika.