premijera 23. veljače

Senka Bulić u Gavelli sprema predstavu 'Djetinjstvo u Agramu' prema dnevniku Miroslava Krleže

15.02.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Predstava će se izvoditi u Kulturnom centru Travno, a nastala je u koprodukciji s Festivalom Miroslav Krleža te je premijerno bila izvedena u sklopu Festivala Miroslav Krleža 1.srpnja 2021., u atriju Leksikografskog zavoda

Gradsko dramsko kazalište Gavella kao sljedeću premijeru najavljuje, u srijedu 23. veljače, u Kulturnom centru Travno, predstavu "Djetinjstvo u Agramu" u režiji Senke Bulić, scensku adaptaciju autobiografske proze Miroslava Krleže.

Autobiografska proza "Djetinjstvo 1902-03." izvorno je dio Krležina dnevnika iz ratnih godina, pisana u proljeće i ljeto 1942. Prvi je put objavljena u Republici, 1952., pod naslovom "Djetinjstvo u Agramu godine 1902-03. (Odlomak iz dnevnika polovinom srpnja tisuću devetstotina četrdeset i druge godine)", da bi se u mnogobrojnim kasnijim izdanjima pojavljivala kao "Djetinjstvo u Agramu".

"Djetinjstvo" zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa, otkrivajući ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikoga pisca, ističe se u najavi.

U dramatizaciji su korišteni i autobiografski "Fragmenti", kratka proza objavljena u Književnim novostima 1914., a zatim uvrštena kao dodatak autobiografskoj prozi "Dnevnik 1933-42." (Sarajevo, 1981.), koja se čini idealnim okvirom za kazališnu adaptaciju "Djetinjstva". Krleža se ovdje oslobađa nametnutih društvenih obrazaca, "uređenog dječjeg svijeta nadsvođenog Bogom", "odbacivanjem svih spoznajnih konvencija koje krivotvore stvarnost".

U "Fragmentima" Krleža ruši dječji oltar i gradi kazalište kao presudni oblik slobode; u "Djetinjstvu" pak bilježi kako je kao dječak jedne vizionarske noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom: deteologizirao je sliku Čovjeka i sveo je na materiju, što mu je "objavilo sumrak bogova i historijskog patosa"...

U predstavi graju Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić. Redateljica je Senka Bulić, autorica dramatizacije i dramaturginja Ana Prolić, scenografiju potpisuje Tomislav Ćurković, kostimografkinje su Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac, a glazbenici Matija Antolić i Lucija Barišić.

Predstava je nastala u koprodukciji s Festivalom Miroslav Krleža te je premijerno izvedena u sklopu Festivala Miroslav Krleža 1.srpnja 2021., u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.