UNATOČ OKOLNOSTIMA

Seminar Fotosofia donosi svjetlo povratka optimizma: Počasni gost je francuski celebrity fotograf Olivier Metzger

07.05.2020 u 21:25

Bionic
Reading

Fotosofia, besplatni šestodnevni seminar i workshop za naprednu fotografiju, koji se održava pod vodstvom i umjetničkom direkcijom fotografa Damira Hoyke, održat će se i ove godine unatoč izvanrednim okolnostima - od 8. do 13. lipnja u Zagrebu

Uvjeti prijavljivanja na izbor za polaznike prilagođeni su pa se za ovogodišnje, 15. izdanje mogu prijaviti i oni koji trenutno ne mogu doći u Zagreb.

'Pripreme jubilarne Fotosofije oplemenile su me prekrasnim iskustvom - onim snage ljudskog duha. U trenucima velike neizvjesnosti koju su nam protekli mjeseci donijeli, u doba kad je nebrojeno projekata propalo, svi uključeni u ostvarenje seminara ostali su uz nas', rekao je Hoyka.

Poželio je da 'ta njihova zajednička tvrdoglavost kojom će biti među prvim postizolacijskim projektima donese snagu i poticaj svima da krenu dalje te da svjetlo ovogodišnje Fotosofije bude svjetlo povratka optimizma'.

Počasni gost francuski fotograf Olivier Metzger

Počasni gost seminara je Olivier Metzger, francuski celebrity fotograf i snimatelj foto eseja, koji nam je o svom dolasku u organizaciji Francuskog Instituta u Hrvatskoj rekao kako je sretan što može doprinijeti realizaciji Fotosofije, seminara s tako dugom tradicijom i uspjehom u otvaranju mogućnosti 'newcommerima' u fotografiji.

'Nadam se da ću na seminaru moći biti uživo kao što smo planirali, no ukoliko to restrikcije ne budu dozvoljavale, predavanje ću održati online', najavio je.

Prikaz svojih radova popratit će anegdotama i 'behind the scenes' pričama s nizom tehničkih detalja i 'backstage' savjeta s portretiranja poznatih, među kojima su Tilda Swinton, Quentin Tarantino, Isabelle Huppert, Léa Seydoux, Selena Gomez, Antonio Banderas, Cate Blanchett, Terry Gilliam, Javier Bardem, Martin Scorcese i mnogi drugi.

Nakon prezentacije biti će otvoren za pitanja publike i diskusiju.

Poznati, moda, promišljanje fotografije

Seminar će se održati u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, a petnaestero odabranih imat će priliku saznati kako snimiti dobar portret, modnu, reklamnu i art fotografiju.

Jedna od prepoznatljivijih seminarskih tema je snimanje portreta poznatih, a tijekom godina prerasla je u svojevrsno natjecanje modela i fotografa u tome tko će doći na neobičniju ideju.

Proteklih sezona polaznicima su pozirali Rene Bitorajac, Marijo Petreković, Davor Gobac, Barbara Kolar, Frano Mašković, Daniela Trbović, Jelena Perčin, Vedran Mlikota, Doris Pinčić, Goran Grgić, Srđan Gojković Gile, Zoran Predin,  a i ove godine radove će moći vidjeti i šira publika.

Seminar donosi Hoykine prezentacije o kompoziciji kadra, izražajnim sredstvima fotografije i eseju o fotografiji, uz otvaranje pitanja o tome koja je svrha postojanja fotografije, ima li ona upotrebnu vrijednost, što je to talent za fotografiju, je li danas kvaliteta fotografije presudna u uspjehu fotografa, koja je uloga fotografske kritike.

Matea Smolčić Senčar, slobodna fotografkinja i stalna suradnica vodećih hrvatskih lifestyle magazina će na primjeru svojih radova istaknuti tehničke i konceptualne detalje na koje treba obratiti pozornost kod snimanja modne fotografije.

Kako komunicirati s modelom i ostalim suradnicima na modnom setu, kako postaviti svjetlo, te kako podesiti opremu neka su od težišta ovog predavanja, najavljeno je.

Organizirat će se i fotografiranja -  trening fotokreativnosti, fotografiranje celebrity modela, snimanje book fotografija sa ženskim modelima i završna izložba umjetničkih fotografija.

Prijave otvorene do 15. svibnja

Prijave na izbor za polaznike seminara otvorene su do 15. svibnja na e-adresu seminar@fotosofia.info, a uži izbor će se u potpunosti održati online.

Zainteresirani moraju poslati kratak životopis s osnovnim biografskim podacima i dosadašnjim iskustvima i planovima te pet svojih fotografskih radova

Na izbor se mogu prijaviti i oni kojima dolazak u Zagreb trenutno nije moguć, jer će na seminaru moći sudjelovati svi odabrani kojima će prema informacijama aktualnim na dan 23. svibnja biti moguće doći na početak seminara.

Tijek seminara i seminarske aktivnosti prilagođavati će se situaciji i regulativama nadležnih tijela koje će biti aktualne za vrijeme održavanja seminara. Detalji su na www.fotosofia.info.