NOVA SEZONA

Šeherezada zaintrigirala i riječku filharmoniju

17.11.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Riječka filharmonija i u novoj sezoni priređuje publici vrhunski glazbeni doživljaj, ovoga puta posvećen 100. obljetnici rođenja Josipa Kaplana.

Riječki filharmoničari, kojima će se kao solist pridružiti mlada violinistička zvijezda iz Rijeke Marco Grazaini, svirat će pod vodstvom iznimnog dirigenta međunarodnog ugleda Antona Nanuta djela velikana Felixa Mendelssohna i Nikolaja Rimskog Korsakova te Josipa Kaplana. Koncert je na programu u četvrtak, 18. studenoga 2010. s početkom u 20 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Koncert će početi orkestralnim djelom 'Divertimento slavicus' istaknutog hrvatskog skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga Josipa Kaplana (Krško, 1910.-Lovran,1996.).

Kaplanov opus bogat je i raznolik, a zanimljivo je kako je 'Divertimento slavicus' djelo pronađeno u obiteljskom arhivu. Veliki dio svojega života Josip Kaplan proveo je radeći u Rijeci. Od 1959. bio je profesor Učiteljske škole, Pedagoške gimnazije te riječke Muzičke škole Ivana Matetića Ronjgova. Predavao je i na riječkoj Pedagoškoj akademiji te područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb.

Nakon Divertimenta uslijedit će izvedba Mendelssohnova posljednjega velikoga orkestralnoga djela Koncerta za violinu i orkestar u e-molu op. 64. Dodajmo, kako je riječ o važnom djelu repertoara za violinu i jednom od najpopularnijih i najizvođenijih violinskih koncerata svih vremena. Iako ga je koncipirao još 1838. godine, Mendelssohnu je bilo potrebno još šest godina da ga dovrši, a prvi je put izvedeno 1845. godine.

Nakon stanke, u drugom dijelu koncerta uslijedit će izvedba simfonijske suite 'Šeherezada' Nikolaja Rimskog Korsakova. Opsežnoj Korsakovoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka 'Tisuću i jedna noć'. Povezana je osnovnom pričom o sultanu Šahrijaru, kojemu njegova mlada žena Šeherezada svake noći ispriča novu priču, ne bi li ga, razočaranog u žensku vjernost, odvratila od toga da je dade pogubiti poslije prve bračne noći, kao što je učinio s njenim prethodnicama. U ovom sjajno orkestriranom djelu tema Šeherezade, koja je svojim sjajnim pričanjem izbjegla smrt i stekla sultanovu naklonost i ljubav, povjerena je solo violini koju će na koncertu Riječke filharmonije izvesti Marco Graziani.