do 30. lipnja

Samostalna izložba Tee Hatadi 'In Loop' u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

13.06.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Samostalna izložba Tee Hatadi 'In Loop', na kojoj će se će se ta multimedijalna umjetnica predstaviti interaktivnom in situ instalacijom, te jednim videoradom i sedam digitalnih ispisa, isječaka iz video rada, otvara se u četvrtak u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika

Po riječima autorice predgovora izložbe Ane Mušćet, odluka da dio rada postavi u paralelu s postojećom ogradom u paviljonu, dovodi Teu Hatadi ponovno pred njezine poznate dileme, odnosno sve one ograde i prijelaze s kojima je i dosad vodila dijalog, promotrivši ih, bilježeći i transformirajući ih, prenoseći ih u različite izlagačke ili javne prostore.

'Tea ovaj put ogradi pristupa kao okidaču za reminiscencije na djetinjstvo; ona je za nju znak za nedostižno, izvan dosega pozicionirano mjesto, ispred kojeg se odlučuje za igru-glazbu', ustvrdila je.

Mušćet smatra kako je praćenje ograde, koju je umjetnica formirala u obliku udaraljki, rasporedivši cijevi različitih dimenzija u zvučno tijelo ili plašt, aktiviranjem dovodi u stav obrane, ali i odvajanja od svega nepoželjnoga ili, rječnikom umjetnice, ostvarenja zaštite u obliku neprekidne, kružno formirane igre.

Tea Hatadi (1980.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje nastavlja doktorski studij iz slikarstva. Kao CEEPUS-ova stipendistica 2003. - 2005. studira dva semestra na VŠUP u Pragu u slikarskom studiju i ateljeu K.O.V. Godine 2010. boravi na rezidenciji KulturKontakt Austria u Beču i Kunstenaarlogies u Amersfoortu, NL, a 2016. i 2017. u Frauenfeldu, Švicarska i Bogoti, Kolumbija.

Izlagala je na više od osamdeset izložbi u petnaest zemalja u Europi, Aziji i Južnoj Americi. Za svoj rad koristi različite medije koji čine kompleksnije prostorne i site specific instalacije.

Radila je kao voditeljica Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU od 2012. do 2015. Ostvarila je više autorskih kustoskih koncepcija i izložbi. Godine 2019. imenovana je ravnateljicom Gradskog muzeja Križevci.

Otvorenje izložbe, koja se može razgledati do 30. lipnja, pratit će glazbeni performans Josipa Konfica, diplomiranog udaraljkaša.