LOŠE OCJENE

Salman Rushdie nije impresioniran književnim klasicima

08.04.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Suprotno običajima da se komentiraju samo knjige koje su nam se svidjele, pisac Salman Rushdie nije bio blagonaklon u ocjenjivanju nekih hvaljenih književnih klasika, no kasnije se opravdavao da nije znao kako će njegove ocjene s internetske stranice GoodReads postati javne

Od mogućih pet zvjezdica, Rushdie je 'Lucky Jimu' Kingsleyja Amisa dodijelio jednu zvjezdicu, dok je Harper Lee za roman 'Ubiti pticu rugalicu' dobila tri zvjezdice. U sažetim ocjenama uglednih prethodnika slabim je ocijenio knjige 'Smrt srca' Elizabeth Bowen i 'Zuleika Dobson: Oksfordska ljubavna priča' Maxa Beerbohma.

Rushdie se poslije pravdao da nije znao da će njegove ocjene biti javno dostupne, ali za Kingsleyja Amisa nije imao milosti.

'Ne sviđa mi se rad Kingsleyja Amisa i gotovo. Nemam što tu objašnjavati ili opravdavati, a to je valjda dopušteno', rekao je Rushdie koji je osjetio i prokletstvo ocjenjivanja svojih suvremenika.

Zajedljivim analitičarima nije promaknulo maksimalnih pet zvjezdica koje je dodijelio knjizi 'A House for Mr Biswas' u kojoj V. S. Naipaul fetvu protiv Rushdieja opisuje kao 'ekstremni oblik književne kritike'.