SVI NA INTERLIBER

Sajam knjiga otvoren promocijom nove knjige Slavenke Drakulić

13.11.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Provjerili smo kako je prošlo otvorenje 35. međunarodnog sajma knjiga i učila, razgovarali s posjetiteljima, izdavačima te zabilježili kako je bilo na promociji novog romana Slavenke Drakulić, koji se bavi temom zlostavljanja i matricida

Danas se u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma otvorio Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila, koji se ove godine održava od 13. do 18. studenog. Od utorka do nedjelje sljedećeg tjedna, svakim danom od 10 do 19 odnosno 21 sat paviljoni 5, 6, 7 i 8 Zagrebačkog velesajma bit će ispunjeni knjigama, glazbom i multimedijom.

Interliber, je i dalje besplatan, s izuzetkom paviljona 7, u kojemu je Sajam glazbe i multimedije, koji se naplaćuje 15 kuna.

Otvorenju Interlibera, koje se održalo u paviljonu šest, prisustvovala je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je istaknula da 'momenti izazova s kojima se susreće hrvatsko nakladništvo ne bi trebali biti problem'. Napomenula je da najveći izazov predstavlja distribucija te da je prednost ovakvog sajma u tom smislu, što knjigu stavlja direktno pred čitatelja.

Kao pozitivan pomak vidi mogućnost približavanja 'nevjerojatnih tehnoloških platformi publici' te budućnost vidi  u elektroničkim izdanjima. Iako, nije ignorirala ni činjenicu da će uvođenje PDV-a dodatno opteretiti lanac knjiga i učiniti je još nedostupnijom čitateljima.

'Moramo ići ususret novim generacijama i okrenuti se interaktivnim knjigama', zaključila je govor otvorenja ministrica.

Ove godine Francuska je zemlja gost, te će posjetitelji moći uživati u izložbi francuskog stripa, okruglim stolovima, tribinama i edukativnim materijalima o toj tematici.

Prvi hrvatski roman o zlostavljanju

Danas je održana i promocija novog romana 'Optužena'Slavenke Drakulić, a na predstavljanju knjige govorili su Drago Gamuzina, urednik u VBZ-u, Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture i Alemka Lisinski, glavna urednica tportala.

'Optužena' je roman o zlostavljanju u obitelji, o majkama koje zlostavljaju svoje kćeri, u kojem se, s puno nijansi, opisuje i jedna zastrašujuće opsesivna muško-ženska veza.

Roman donosi priču o krugu nasilja koji se prenosi iz generacije u generaciju te potresne opise fizičkog i emotivnog zlostavljanja djevojčice koja pati za nedostatkom majčine ljubavi. Također, riječ je o matricidu, izuzetno rijetkoj pojavi, kojom se autorica hrabro odlučila pozabaviti te je tijekom predstavljanja knjige konstatirala kako se gotovo nikad ne susreće s fikcijom koja se bavi tom problematikom.

'Kad sam se dohvatila te teme, razmišljala sam o pravim autobiografskim pričama, ali žrtve ne mogu pričati o svojim emocijama jer ih to ponovno vraća u poziciju žrtve i nanovo proživljavanje traume. Tako sam se odlučila za fikciju, kako bi se pozabavila osjećajima zlostavljane djevojčice i dala joj glas', izjavila je Slavenka Drakulić, čiji je zadnji roman 'Frida ili o boli' objavljen kod nas prije pet godina.


Na predstavljanju romana Andrea Zlatar Violić istaknula je mitologem bezuvjetne ljubavi kao problem i projekciju:

'Majka je smatrala da može raditi stravične stvari jer se očekuje bezuvjetna djetetova ljubav bez obzira na njezine postupke. Ta ideja zapravo dovodi do shvaćanja druge osobe kao vlasništva s kojim se može činiti nešto tako neoprostivo. Zapravo, bezuvjetna ljubav ne postoji', zaključila je Zlatar Violić.

Pogledajte atmosferu koja vlada na otvorenju ovogodišnjem Interlibera te poslušajte prve dojmove posjetitelja, među kojima smo razgovarali i s Nevenom Antičevićem, predsjednikom Zajednice nakladnika i knjižara, Brunom Kragićem, ravnateljem Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, te sa nekoliko izdavača.

Umjereno sam pesimističan, ali i umjereno optimističan, našalio se Kragić, govoreći o prvim dojmovima sajma:

'Ne smijemo suditi po broju ljudi, kojih nedvojbeno ima puno manje nego prošle godine, a opet ima puno novih, dobrih naslova. Nadam se da će i ovaj Interliber, barem u petak i subotu, koji su udarni dani, posjetiti isti broj ljudi kao i prošle godine', zaključio je.