od 1. do 10. prosinca

Sa(n)jam knjige u Istri ove godine se bavi intimom i Hercegovinom

05.10.2017 u 13:51

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 23. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 1. do 10. prosinca održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja, bit će posvećen temi Intime, a u središtu regionalnog programa bit će Hercegovina, njezini pisci i suvremena kulturna scena.

Tijekom deset sajamskih dana o temi će se raspravljati s umjetničkog i znanstvenog aspekta, putem sajamskih programa, promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, filmova i koncerata te će se obrađivati s različitih gledišta sva kompleksnost ove središnje teme. U programima sajma i ove godine sudjelovat će hrvatski i inozemni autori, među kojima i brojni umjetnici, suvremeni književnici, intelektualci, povjesničari, antropolozi i sociolozi.

Po riječima direktorice sajma Magdalene Vodopija, u središtu zanimanja regionalnog programa bit će Hercegovina i to uz program 'Hercegovina čita' i to s fokusom usmjerenim na hercegovačke pisce. S njima će biti i istaknuti umjetnik, akademski slikar i grafičar Safet Zec koji u svojim radovima oslikava pejzaže Počitelja i Hercegovine. Osim toga 'Hercegovina čita' bavit će se suvremenom hercegovačkom kulturno-književnom scenom, a inicijativa i ideja je stvorena u suradnji s kulturnom manifestacijom West Herzegowina Fest iz Širokog Brijega.

U posebnom programu sajma pod nazivom 'À propos', Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, kulturološki, s naglaskom na temu 'Francuska viđena očima Afrike' i autore koji dolaze s tog područja.

'I ove godine veliku pozornost posvetit ćemo učenicima, uz programe 'Pop lektira' za srednjoškolce, koji će doživjeti treće izdanje, i novi program 'Hop lektira' namijenjen sedmim i osmim razredima osnovne škole, prilagođen mladima koji odrastaju u vremenu kojim dominiraju vizualna kultura i interaktivni sadržaji', istaknula je direktorica Vodopija dodavši kako će poseban žanrovski fokus biti usmjeren devetoj umjetnosti - stripu kao uspješnom spoju literarne i vizualne umjetnosti.

Uz tradicionalne programe koji pulski festival knjiga i autora čine jedinstvenim i prepoznatljivim, kako je navela, mnogo prostora dat će se i ovogodišnjem novitetu s obzirom da će tema od posebnog interesa biti stručna i znanstvena knjiga.

'Sa(n)jam će u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature postati knjižara s najvećim i najznačajnijim pregledom znanstvenog nakladništva u Hrvatskoj, što smatramo osobito važnim u kontekstu dugotrajne krize izdavaštva i marginaliziranja znanja', poručila je Magdalena Vodopija dodavši kako će u salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15 tisuća naslova izložiti oko 250 hrvatskih i stranih nakladnika. Inače, pulski Sajam svake godine posjeti više od 60 tisuća posjetitelja.