ane paška u zagrebu

'S publikom činim ono što i kući: Sviram što mi dođe, a na greškama se zadržim dovoljno dugo da me odvedu u nešto novo'

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 18.10.2019 13:17
  • Objavljeno 18.10.2019 u 13:17
Ane Paška 'Improvizije'

Ane Paška 'Improvizije'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ante Majić

Autorica i izvođačica Ane Paška predstavit će se 24. listopada u zagrebačkom kazalištu Mala scena glazbeno-poetskim performansom 'Improvizije', koji objedinjuje poeziju i crtice iz autoričina života s glazbom koju sama izvodi na nekoliko instrumenata

Kako se ističe u najavi, 'Improvizije' nastaju kao 'ogoljeni proces' stvaranja 'iz trenutka', gdje autorica nastoji objediniti neke od svojih vizija, bilo na razini priče ili na razini glazbe, i improvizaciju.

'Htjela sam pred publikom učiniti ono što često radim kući i uglavnom mi uspijeva: sjednem za klavir, cajon, uzmem harmoniku, gitaru, flautu, trubu, drombulju ili lonac u kojem taj dan kuham i sviram što mi u tom trenutku dođe, a skupa s glazbom dolaze mi i riječi pa se kristalizira priča, dogodi greška na kojoj se zadržim dovoljno dugo da me odvede u nešto potpuno novo', obrazložila je autorica.

Sljedećeg dana, 25. listopada u 19 sati u Bookari u Zagrebu Ane Paška predstavit će svoje dvije knjige, 'Slikovnica od pidžame' i 'JaMajka Dream', ilustrirani rukopis o majčinstvu.

Ane Paška umjetničko je ime izvođačice, glazbenice, dramaturginje i ilustratorice Ane-Marije Fabijanić. Nakon završene dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, studirala je film i video na splitskom UMAS-u. Godine 2011. počinje s radom kao dramska pedagoginja u studiju PlayDrama pod umjetničkim vodstvom Elvisa Bošnjaka.

U splitskom Gradskom kazalištu mladih postavila je 2014. autorsku glazbenu predstavu 'Slikovnica od pidžame', popraćenu izložbom i knjigom pjesama pisanih u rukopisu te vlastitih ilustracija. Slijedi, 2016., projekt 'JaMajka Dream', istoimena knjiga i predstava posvećena iskustvu majčinstva u kojoj je jedna od četiri izvođačice, te autorica teksta i glazbe.

Ane Paška 'Pleši me'

Izvor: Društvene mreže

Godine 2013. s kolegicom Maricom Grgurinović osnovala je kazalište BESA, prvo profesionalno otočko kazalište u Hrvatskoj sa sjedištem u Visu, koje isključivo proizvodi autorske predstave, a u svom djelovanju objedinjuje ideju kazališnog laboratorija i održivog permakulturnog razvoja. Autorica je i triju kratkih eksperimentalnih filmova, 'Tutasputa', 'CilinDAR' i 'Mliječni put', prikazanih na festivalima diljem svijeta, a objavljuje autorske spotove za svoje pjesme koje tretira ko filmske priče s ciljem stvaranja 'muzičkog filbuma'.

Njezin projekt 'Improvizije' najavljen je kao glazbeni performans u kojemu svoju poeziju i crtice iz života upotpunjava glazbom svirajući nekoliko instrumenata (klavir, cajon, gitara), dočaravajući različite emotivne atmosfere svojim glasom i improvizacijama koje su prožete tijekom cijele izvedbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!