PREDSTAVA TAMARE DAMJANOVIĆ

'Ružni' u Teatru &TD: Kako radi karijere izgubiti samoga sebe

02.10.2019 u 11:13

Bionic
Reading

Kao prva ovosezonska premijera Teatra &TD 2. listopada izvodi se predstava 'Ružni' u režiji Tamare Damjanović, koja otvara pitanje cijene uspinjanja suvremenog čovjeka u korporaciji, njegove spremnosti da se radi karijere i navodnog uspjeha odrekne samoga sebe

Predstava, utemeljena na djelu njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga koje je od svoje praizvedbe 2007. sve aktualnije, nastala je kroz zajednički rad autorskog tima, s četvero ravnopravnih uloga mladih glumaca - Josipa Ledine, Lucije Barišić, Ivana Čuića i Gorana Zelića.

U vremenu opsjednutosti samim sobom i lažne samoprezentacije na društvenim mrežama, željom za materijalnom dobiti i uspjehom koji često to u konačnici i nije, predstava pokušava odgovoriti na pitanje koliko je čovjek spreman izgubiti sebe dok se uspinje po korporacijskoj ljestvici, može li zadržati osobni pečat ili je iluzorno misliti da je to uopće moguće.

Kako je pisao Independent u povodu praizvedbe, ta gorka komedija koja prerasta u uznemirujući kazališni događaj, vrlo je srodna Ionescovu 'Nosorogu', u kojem se akteri pretvaraju u monstruozne bradavice. Bliska je i Ovidijevu 'Pigmalionu', 'Frankensteinu' i Shakespeareovoj komediji pogrešaka 'Kako vam drago' te još mnogim poznatim djelima, ali temu tretira na suvremeni kritički način.

Reprizne izvedbe najavljene su za 3., 4. i 5. listopada.