JEDINSTVEN OMNIBUS

Riječki HNK donosi 'pravu komediju' koju potpisuje čak deset redatelja, a nadahnula ju je jedna oštra kritika

01.10.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Ansambli Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca na scenu toga kazališta zajedno postavljaju jedinstven kazališni omnibus 'Prava komedija', sastavljen od 10 desetominutnih dijelova, s isto toliko redatelja, a premijera je na programu 3. listopada

Redateljice i redatelji su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović i Renata Carola Gatica, koja je, uz Marina Blaževića, i autorica koncepta.

Kako je kazao intendant HNK Marin Blažević, motiv postavljanja ove predstave bila je 'uzajamna iritacija' riječkog dnevnika Novog lista i Hrvatske drame. Naime, novinarka i urednica toga lista Kim Cuculić u analizi sezone 2017./2018. naslovljenoj 'Hrvatska drama kao najslabija karika' ocijenila je da situacija u ansamblu djeluje nestabilno i promjenjivo, da dosezi dramskih predstava nisu na razini prošlih sezona te da u repertoaru nedostaje pravih komedija i djela suvremenih hrvatskih autora. Nezadovoljstvo tim ocjenama izrazile su ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, dramaturginja Nataša Antulov i glumci, napisavši da te kritike nisu argumentirane te da nije jasno što bi to bila 'prava komedija'.

Prava komedija Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Blažević je istaknuo da su glumci 'ušli na nestabilno područje medija, za razliku od onih u drugim kazalištima koji šute i na negativne kritike'. Istaknuo je da ih je to ponukalo da se zainteresiraju za pitanje što je to prava komedija. Često se smatra pravom komedijom ono što je na prvu loptu, a što mi smatramo glupom ili banalnom komedijom, rekao je, navevši da je ova predstava jedno od viđenja što bi bila komedija.

Renata Carola Gatica istaknula je da su uspjeli angažirati deset redatelja u kratkom razdoblju, a oni su stvorili posve različite desetominutne komade s jako različitim pogledima na to što je prava komedija. Apsolutni pobjednici su glumci koji obavljaju iznimno težak zadatak u ovoj predstavi, istaknula je.