69. IZDANJE

Ruždjak Podolski: Igre će ovogodišnjim programom ostvariti svoju zacrtanu misiju

04.07.2018 u 14:17

Bionic
Reading

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je u srijedu u Dubrovniku na konferenciji za medije uoči 69. izdanja festivala, koji se održava od 10. srpnja do 25. kolovoza, kako je kroz ovogodišnji program ostvarena zacrtana misija, prije svega u ambijentalnosti festivala te mobilnosti i komunikativnosti ideja, kao i privlačenja novih publika, međunarodnog umrežavanja i promocije mladih umjetničkih naraštaja

U 47 dana 69. izdanja festivala na dvadeset ambijentalnih lokacija preko dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta izvest će oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ruždjak Podolski istaknula je kako je u izradu programa uloženo puno truda, mara i ljubavi. 'Spremni smo za festival. Želimo ga što suvislije ponuditi publici. Nemamo se čega bojati. Želimo pokazati otvorenost i težnju sukreaciji s građanima. Računamo na Dubrovčane i svu ostalu dobrodošlu publiku', poručila je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić naglasio je kako dramski dio donosi najbolje dosege hrvatskog suvremenog kazališta, ali i uvide u nova događanja u europskom kazalištu i suvremenom plesu. 'Nastavljamo profilirati Dubrovnik kao europski relevantnu destinaciju ambijentalnog kazališta', rekao je Božić, dodavši kako je u odnosu na 68. Igre povećan broj koprodukcija, produkcija i gostovanja.

Saša Božić režira i autor je scenarija ovogodišnje ceremonije svečanog otvaranja 10. srpnja. 'Pokušat ćemo ujediniti grad i publiku te poručiti kako su grad i Igre ne samo umjetnici, već i njegovi građani', istaknuo je Božić.

Pomoćnica intendantice za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle istaknula je kako se glazbeni dio programa oslanja na nizu suradnji dubrovačkih, hrvatskih i inozemnih umjetnika, ali i na ponajboljim istaknutim imenima glazbene scene. 'U Kneževom dvoru nastupit će mladi, ali vrhunski glazbenici koji su netom osvojili nagrade na eminentnim natjecanjima', rekla je Rugle te najavila i majstorske radionice u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung.

  • +10
Otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović naglasila je kako je u sedam mjeseci zajedničkog rada osmišljen dobar program s vizijom i konceptom.

'Ukupni proračun festivala ove godine iznosi 14 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna kuna više nego lani, zahvaljujući suradnji sa zakladom Caboga Stiftung te Jadranskim luksuznim hotelima. U Dubrovniku je ovakav festival zahtjevno organizirati jer grad paralelno živi kulturu i turizam te se pokušava pronaći zajednički put do suradnje kojom su svi zadovoljni', istaknula je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je ovogodišnje izdanje uvertira obljetničkih 70. Igara, ali i ispit za novo umjetničko vodstvo festivala. 'Program je obuhvatio sve što je Dubrovniku bitno, jer ima ponudu za mlađu i stariju publiku, a krasi ga i međunarodni karakter. Osnovna je nit otvorenost prema gradu i građanima, koji će prepoznati kvalitetu programa', rekao je Franković te naglasio kako se prvi put koriste sredstva iz fondova Europske unije. Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula je značaj festivala za grad, županiju i Hrvatsku.

Dubrovačke ljetne igre utemeljene su 1950. godine te su jedan od najprestižnijih ljetnih festivala te vrste u Hrvatskoj.