PREDSTAVLJEN PROGRAM

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre na dvadeset gradskih lokacija

02.02.2018 u 16:13

Bionic
Reading

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski predstavila je 2. veljače u Festivalskoj palači program ovogodišnjih Igara, koje će se u svome 69. izdanju održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Među premijerama najavljen je Krležin 'Michelangelo Buonarroti' i 'Pod balkonima' prema tekstovima Ranka Marinkovića

Publiku očekuju premijere 'Michelangela Buonarrotija' Miroslava Krleže u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u režiji Sebastijana Horvata, zatim 'Pod balkonima' Darija Harjačeka, prema tekstovima Ranka Marinkovića te 'Odbrojavanje  – na piru s Držićem i Nalješkovićem' u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara i u izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb.

Dubrovčani će premijerno na 69. DLJI pogledati i 'Ispravke ritma' u režiji Gorana Sergeja Pristaša i prema pripovijetki 'Dobri duh Zagreba' Pavla Pavličića. Na programu je i repriza lanjske dramske uspješnice 'Marin Držić - Viktorija od neprijatelja' Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Dramski program ovogodišnjih Igara uključuje i prikaze najboljih novijih hrvatskih predstava. ZKM-ovu uspješnicu, 'Črnu mati zemlu' Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i u režiji Dore Ruždjak Podolski, publika će gledati na Lokrumu u srpnju, a 'Ljude od voska' Mate Matišića i u režiji Janusza Kice u parku Gradac krajem kolovoza. Gost je i jedno od najvažnijih ruskih kazališta, Komorno kazalište Voronjež, koje donosi 'Ujaka Vanju' Antuna Čehova, a studentski teatar Lero, koji je tradicionalno dio programa, ovo se ljeto predstavlja s 'Kiticama i Perlicama' Davora Mojaša.

  • +10
Otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ljubitelji plesne umjetnosti na Igrama će gledati 'Derviš i smrt' splitskog HNK, u koreografiji Igora Kirova prema libretu Saša Dimoskoga temeljeno na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi koju potpisuje Goran Bojčevski, zatim komad za četiri plesača 'A Love Supreme' nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime te 'Macbetha' Bitef teatra u koreografiji Miloša Isailovića i 'Titl', interdisciplinarnu predstavu koreografa i izvođača s berlinskom adresom Clémenta Layesa.

Glazbeni program otvara koncert jednog od najvećih violončelista svijeta Misha Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Piera Carla Orizija, a zatvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Nastupaju i jedan od najuglednijih kontratenora današnjice Andreas Scholl, potom japanski violončelist Yuya Okamoto, pijanist Daniil Trifonov, francuski harmonikaš Vincent Peirani i saksofonist Emile Parisien.

Još jedan jedinstven glazbeni program nosi naziv Guitarrismo, a samo za ovu prigodu koncertiranja u atriju Kneževa dvora na 69. Igrama, okupit će osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića koji će praizvesti skladbu za osam gitara Gordana Tudora.

U sklopu programa 69. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici predstavljaju LADO te Folklorni ansambl Linđo svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin. Popratni program donosi domaće filmove pobjednike i selekciju najboljih međunarodnih filmova s Pulskog filmskog festivala. U atriju palače Sponza ostvarit će se izložba Josipa Pina Trostmanna te skupna izložba koja će publici predstaviti radove suvremenih dubrovačkih vizualnih umjetnika. 'Ključevi od Grada' naziv je popratnog programa namijenjenog razvoju publike, u sklopu kojeg će se održati simpozij 'Mitologizacija Michelangelovih radova u Dubrovniku' i izložba 'Ranko u Dubrovniku'

'Objaviti konačan program i započeti s prodajom ulaznica gotovo pola godine prije samog početka festivala predstavlja uspjeh za koji se nadam da će postati pravilo, a ne iznimka. Osim na pravovremenom donošenju programa, cijelom timu moram čestitati i na aktivnostima vezanima za Europske fondove. U zadnja dva mjeseca prijavili smo dva projekta na programe Kreativne Europe, a do kraja godine planiramo prijaviti još dva. Što se tiče financijskog plana 69. Igara, predviđamo proračun od 12,5 milijuna kuna što je približno lanjskom. Oko 60 posto sredstava bit će ostvareno iz javnih izvora - Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica - dok će gotovo 40 posto proračuna činiti vlastiti prihodi, sponzorstva i donacije' rekla je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodajući da Igre očekuje financijski stabilna godina.

Pored nje iDore Ruždjak Podolski, program 69. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara predstavili su pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle.