VADIM RJEPIN

Ruski virtuoz u Lisinskom

20.05.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Vadim Rjepin spada, bez puno dvojbe, među violinističku elitu današnjice, o čemu svjedoče zavidna virtuozna tehnika te brojni solistički nastupi, kao i oni s većinom relevantnih orkestara i dirigenata

Koncert violinista Vadima Rjepina i Praškog komornog orkestra, zakazan za subotu 21. svibnja u dvorani Lisinski, najavljuje se kao jedno od posljednjih velikih gostovanja u sezoni.

Rođen 1971. u Novosibirsku, Vadim Rjepin je počeo nastupati u dobi od pet godina, da bi sa sedam godina nastupio s orkestrom, a prvi solistički recital održao s jedanaest godina u Sankt Peterburgu. Nakon zapažene karijere violinskog čuda od djeteta, Rjepin je pobijedio na natjecanju Kraljica Elizabeta u Bruxellesu sa sedamnaest godina te tada zapravo započinje njegova velika karijera. Nikad lagan prijelaz od statusa nekadašnjeg wunderkinda do punopravnog umjetnika, Rjepin je ostvario iznimno uspješno i veoma bezbolno. U njegovoj 'odrasloj' karijeri bilježe se, među ostalim, nastupi s Berlinskom, Bečkom i Njujorškom filharmonijom, Čikaškim simfonijskim orkestrom te s dirigentima kao što su Riccardo Muti, Mariss Janssons i Valerij Gergijev.

U neumitnom posjedu virtuozne tehnike, Rjepin je, osim kao slavljeni solist i predani interpret, danas poznat i kao izvođač niza suvremenih djela, a posljednjih godina iskazao se i kao vrsni komorni glazbenik. Kao vlasnik ekskluzivnog ugovora za izdavačku kuću Deutsche Grammophon, Rjepin se na posljednja dva albuma posvetio upravo komornom repertoaru, s veoma zapaženim rezultatima. S pijanistom Nikolajem Luganskim snimio je tako prošle godine tri sonate za klavir i violinu Janáčeka, Griega i Francka, dok je 2009. uz pijanista Lang Langa i violončelista Mischu Majskog snimio Klavirski trio u a-molu Čajkovskog i Elegijski trio u g-molu Rahmanjinova.

Već otprije poznat hrvatskoj publici, Rjepin se otkriva kao glazbenik širokog stilskog izričaja, pomno cizelirane fraze i energičnog naboja. A unutar domaće glazbene sezone, u kojoj se gostovanja redovito pokazuju kao najtrezveniji izbor, dolazak Rjepina s uglednim Praškim komornim orkestrom upisuje se kao neizostavna stavka na kraju glazbenog kalendara.

Na programu subotnjeg koncerta su Mozartov Adagio i Fuga u c-molu te Dvořákova Serenada za gudače u E-duru, dok su iz violinskog repertoara odabrani Mendelssohnov Koncert za violinu i gudače u d-molu te virtuozna Waxmanova Carmen fantazija za violinu i orkestar.