PRIJETNJA VELIKIM KOMPANIJAMA

Ruski startup vjerno reproducira Van Gogha za 200 dolara

16.05.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Startup kompanija pod nazivom Prixel razvila je tehnologiju za kopiranje slika koja u potpunosti reproducira teksturu slikarskih poteza kistom i printanje – za samo 200 dolara.

Startup kompanija pod nazivom Prixel razvila je tehnologiju za printanje kopija slika koja u potpunosti reproducira teksturu slikarskih poteza kistom. Replika ne stoji više od 200 dolara a nova će se tehnologija možda koristiti i muzejskom poslovanju, navodi Ruski Vjesnik.

Fuji posjeduje sličnu tehnologiju ali u njihovom slučaju cijena jedne slike penje se i do 33,000 dolara. ‘Uobičajena reprodukcija Van Goghovog platna, naravno, prenosi atmosferu slike i opći dojam umjetničkog djela, ali ona ne reproducira konture formi koje nastaju slikarevim kistom, i time je izgubljena jedinstvenost njegove tehnike’, kaže Ljubov Čerevan, vlasnica Prixela.
Kako kaže, Van Gogh nije razvodnjavao boje nego ih je nanosio direktno na platno, pa se na slici vide teški, debeli potezi kista. Nova tehnologija omogućuje potpuni prijenos ove teksture.
Prixel printa reljef u pet do šest slojeva prema narudžbama iz internet trgovina, a original i kopija ne mogu se raspoznati golim okom. Za prave umjetničke znalce kompanija može isprintati 3D kopiju u 20 slojeva, s još preciznijim prikazom detalja za četiri do pet puta veću cijenu.

Svoje tržište vide u suradnji s Ermitažom, ali i Amazonom koji prodaje oko 300 tisuća reprodukcija godišnje.