OSOBNA PRIČA

Rushdie dovršava memoare o godinama skrivanja

11.10.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Britanski književnik Salman Rushdie piše memoare o godinama skrivanja na koje je bio prisiljen zbog fetve kojom ga je bivši iranski vrhovni vođa osudio na smrt zbog knjige "Sotonski stihovi" koju je ocijenio svetogrđem prema islamskoj vjeroispovijesti.

Memoari će popuniti "vakuum informacija" o godinama skrivanja, rekao je 63-godišnji pisac i objasnio da je sazrio trenutak u kojem je spreman suočiti se s tim teškim životnim razdobljem.

"Napisao sam stotinjak stranica i držim, od oka, da je to tek četvrtina priče. Nadam se završiti je krajem godine", rekao je književnik indijskog podrijetla.

"Sotonski stihovi", objavljeni 1988., bili su Rushdijev četvrti roman. Tu alegoričnu fantaziju o borbi dobra i zla mnogi su muslimani shvatili kao uvredu islama i pozvali na zabranu knjige.

Godine 1989., tadašnji vrhovni iranski vođa ajatolah Rukolah Homeini izrekao je fetvu prema kojoj autor takve blasfemije zaslužuje smrt. Time je pisca primorao da se devet godina krije od javnosti.

Iako se Rushdie povremeno pojavljivao na javnim skupovima od 1989. do 1998., knjiga je prvenstveno priča o tome što znači bijeg za samog autora, za njegovu djecu, majku, bliske ljude.

Rushdie je upravo objavio dječju knjigu "Luka and the Fire of Life" (Luka i vatra života), napisanu za mlađeg sina Milana i gotovo dovršio scenarij za filmsku verziju svog uspješnog romana iz 1981. "Djeca ponoći".