TUMPIĆ/PRENC

Rovinjski studio osvojio nagradu za najbolji rad na European Design Awards

05.05.2020 u 10:53

Bionic
Reading

Rovinjski dizajnerski studio Tumpić/Prenc osvojio je Best of Show, nagradu za ukupno najbolji rad na ovogodišnjem natjecanju European Design Awards, koje se zbog pandemije održalo online.

Nagradu su dobili za projekt signalizacije Gradskih bazena Pula-Pola, za koji su nagrađeni i Zlatom u kategoriji Signalizacije, a još jedno Zlato isti studio osvojio je i u kategoriji Ambalaže hrane i pića, i to za pakiranje maslinovog ulja Latini, izvijestilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).

Među nagrađenima su još dva studija iz Hrvatske – Studio Flomaster koji je osvojio Srebro u kategoriji Pojedinačnih naslovnica knjiga za hrvatsko izdanje knjige 'Kradljivica knjiga' Markusa Zusaka, dok je Hamper studio dobio Broncu u kategoriji Prijeloma knjiga za knjigu 'Jezik ptica', prvi hrvatski prijevod perzijske mistične poeme Farida ud-Din Taira.

'Uspjeh Studija Tumpić/Prenc bez sumnje je i najveći uspjeh hrvatskih dizajnera na ovom prestižnom europskom natjecanju, specifičnom, između ostalog, po tome što žiri ne čine profesionalni dizajneri, nego prije svega kritičari, urednici i autori koji pišu o dizajnu', ističu iz HDD-a.

Best of Show je jedna od tri najvažnije nagrade u ovom natjecanju, a odnosi se na rad koji je ocijenjen kao ukupno najbolji dizajn u Europi, širom svih kategorija.

Od posebnih nagrada tu je još nagrada Agencija godine, koja je godine dodijeljena norveškoj agenciji ANTI, te Nagrada žirija za rad koji odašilje snažnu poruku o važnosti dizajna široj javnosti, a dobio ju je LUCRA Designstudio iz Njemačke za rad Helping Hands – A guide to sign language for nursing and medicine.

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, ove su godine nagrade prvi put proglašene online, putem YouTube kanala European Design Awards gdje se proglašenje prenosilo uživo.

Izvorno je dodjela nagrada trebala biti na European Design Festivalu u Valenciji polovicom svibnja, no festival je otkazan, a Valencia će biti domaćin festivala 2021. godine.

Iz Hrvatske je u žiriju, drugu godinu zaredom, bio HDD-ov kustos i urednik Marko Golub, uz kolege iz Ukrajine, Rusije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Finske, Poljske, Austrije i Nizozemske.