AGONIJA SE NASTAVLJA

Roman Polanski bijesan na američko sudstvo, traži pomoć Interpola

07.06.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud u Los Angelesu nedavno odbio zaključiti slučaj slavnog redatelja kojeg se tereti za silovanje maloljetnice prije 40 godina, a bez njegove prisutnosti u sudnici, Polanski je američko sudstvo nazvao licemjernim, a zatim je potražio pomoć Interpola

Iako se nadao da će američki Vrhovni sud u Los Angelesu nakon 40 godina za njegov slučaj proglasiti zastaru i konačno mu dopustiti ulazak u SAD bez uhićenja, za poljskog redatelja Romana Polanskog taj se scenarij još nije obistinio. Naime nakon uloženih molbi i žalbi redateljevog odvjetnika i odbijanja zaključivanja slučaja Vrhovnog suda u Los Angelesu, redatelj ne krije bijes zbog svega, a nedavno je i optužio američko sudstvo za tajni plan kojim se narušavaju njegova prava, nazvavši ga 'nacističkim'.

Kalifornijski sud poručio je Polanskom kako ne može rješavati slučaj u odsutnosti optuženika i zatražio njegov dolazak u SAD ako želi da se sudski spor napokon okonča. No za 83-godišnjeg Polanskog to bi značilo i moguće uhićenje i odsluženje zatvorske kazne koju je izbjegao bijegom iz SAD-a u Europu 1978. godine.

Odvjetnik Polanskog Harland Braun podnio je zahtjev na sudu u Los Angelesu da se otpečate dosjei koji sadrže transkript svjedočenja tužitelja Rogera Gunsona u njegovu slučaju. Braun smatra kako tajno svjedočenje podržava tvrdnju Romana Polanskog da je odslužio kaznu određenu nagodbom od 48 dana zatvora zbog spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom 1977., s čime se sudac tada i službeno složio. Nakon što je Vrhovni sud prihvatio zahtjev, a onda Gunsonovo svjedočenje zakazano za kraj travnja prolongirao, odvjetnik Braun se obratio Interpolu želeći dokazati kako odluke Vrhovnog suda u Los Angelesu ne mogu biti međunarodno priznate.

Čak se i žrtva Polanskog Samantha Geimer javnim pismom obratila američkom tužiteljstvu kritizirajući njihovu istragu.

'Vi i oni koji su prije vas vodili istragu nikad me niste zaštitili i prezirali ste me koristeći zločin počinjen protiv mene kako biste unaprijedili svoje karijere. Odbijate istražiti istinu, pokušavate sakriti svjedočanstvo i odbijate razotkriti one koji imaju dokaze. Činjenice uporno ignorirate u svoju korist', poručila je Samantha Geimer. U odgovoru zamjenice javnog tužitelja Michele Hanisee stoji 'kako poštuju njezino pravo kritiziranja istrage, no ako tvrdi da postoje nepravilnosti, može, ako to želi, opet biti saslušana na sudu'.