40 GODINA SLAVNOG SLUČAJA

Poljski sud odbio izručiti Romana Polanskog SAD-u

31.10.2015 u 09:07

Bionic
Reading

Slavni redatelj Roman Polanski rekao je u petak da je zahvalan poljskom pravosuđu i da osjeća olakšanje pošto je poljski sud odbacio američki zahtjev za izručenjem zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom 1977. godine

Slučaj Romana Polanskog, kojem su sada 82 godine, ostaje međunarodni 'slavni slučaj' (cause celebre) i četiri desetljeća nakon zločina.

Sudac okružnog suda u Krakovu presudio je protiv izručenja, rekavši da je američko pravosuđe prekršilo prava Polanskom u prošlosti i da bi se to moglo ponoviti ako dođe do izručenja.

'Izručenje je nedopustivo', rekao je sudac Dariusz Mazur.

'Slučaj je gotov, barem u Poljskoj, nadam se. Mogu odahnuti s olakšanjem. Teško je opisati koliko vremena, energije i napora ovo stoji, koliko je nedaća donijelo mojoj obitelji', rekao je Polanski na konferenciji za novinare u Krakovu.

'Jednostavno je. Priznao sam krivnju, otišao u zatvor, odslužio svoje. Gotovo je', rekao je Polanski.

Polanski je 1977. priznao krivnju za nezakoniti spolni odnos s 13-godišnjom djevojčicom tijekom fotografske seanse u Los Angelesu. Odslužio je 42 dana u zatvoru po nagodbi s tužiteljstvom, ali je poslije pobjegao iz Amerike, strahujući da će sudac poništiti nagodbu i poslati ga duže vrijeme iza rešetaka.

Slavni redatelj odonda živi u Parizu, ali ima i stan u Krakovu, gdje je odrastao i kamo redovito dolazi.

Godine 2009. Polanski je uhićen u Švicarskoj po američkoj tjeralici i završio je u kućnom pritvoru. Godinu poslije Švicarci su odbili zahtjev da ga izruče.

Sjedinjene Američke Države zatražile su da ga Poljska izruči pošto se Polanski pojavio na jednom uglednom događaju u Varšavi prošle godine.

Okružno tužilaštvo Los Angelesa smatra da je Polanski bjegunac jer je pobjegao iz zemlje prije konačne presude i da se slučaj ne može zaključiti dok se on ne suoči s pravdom u Kaliforniji.

'Naša pozicija ostaje ista', kratko je komentirala glasnogovornica tužilaštva Shiara Davila-Morales poslije odluke krakovskog suda.

Polanski je 2002. dobio Oscara za 'Pijanista', film o slavnom poljskom Židovu, pijanistu i skladatelju koji je preživio holokaust.

Sudac Mazur rekao je da je jasno da je Polanski kriv i da zaslužuje biti kažnjen. Međutim, njegovo pravo na pošteno suđenje i poštenu obranu bilo je 'jako i višekratno prekršeno', dodao je. Učinilo je to nekoliko američkih sudaca i tužitelja, uključujući i poništenje prve nagodbe, rekao je Mazur.

Na njegovu odluku poljsko tužiteljstvo ima pravo žalbe.

Samatha Geimer, žrtva u ovom slučaju, kojoj je sada 50 godina i živi na Havajima, nekoliko je puta rekla da je Polanskom dovoljna kazna što od 1977. živi u egzilu i da bi tužilaštvo u Los Angelesu trebalo odustati od svojih zahtjeva.

Odvjetnici Romana Polanskog smatraju da ga je njegova slava pretvorila u metu nekih američkih sudaca i tužitelja koji se žele proslaviti. 'Polanskom je slava teret. Uvijek će biti nekoga tko će se željeti promovirati i steći ime preko njegovih leđa', rekao je odvjetnik Jan Olszewski.