PISMO TUŽITELJSTVU

Dok se Polanski sprema za Cannes, njegova žrtva obratila se američkom sudu

28.04.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Novi film Romana Planskog, triler 'Based on a True Story' s Evom Green i Vincentom Perezom u glavnim ulogama, premijerno će biti prikazan u Cannesu ove godine, najavili su ovog tjedna iz uprave filmskog festivala. Njegovu sudskom slučaju u SAD-u ne nazire se kraj, a novost na tom polju je javno pismo žrtve silovanja Samanthe Geimer, u kojem je kritizirala američko javno tužiteljstvo, optuživši ih da su koristili sudsku istragu za svoju promociju

Dva tjedna nakon što je službeno objavljen filmski repertoar ovogodišnjeg festivala u Cannesu listi filmova pridružio se ovog tjedna i novi triler poljskog redatelja Romana Polanskog, 'Based on a True Story', o misterioznoj ženi (Eva Green) koja se pokušava približiti slavnoj spisateljici (Emmanuelle Seigner). Film će se prikazati izvan konkurencije, a scenarij potpisuje slavni francuski redatelj Oliver Assayez.

Istovremeno, odvjetnik Polanskog u SAD-u je uložio novu žalbu na odluku američkog Vrhovnog suda, koji nije pristao okončati sudski spor iz 1977. za silovanje maloljetnice bez prisutnosti Romana Polanskog. Sudac je odlučio kako ne može nastaviti slučaj bez Polanskog u sudnici, a odbio je i zahtjev redatelja za posebnom zaštitom koja bi mu garantirala da neće doći do uhićenja ako stupi nogom na američko tlo.

Naime Polanski je 1978. proglašen krivim za seksualni odnos s 13-godišnjom Samanthom Geimer, nakon čega je nekoliko mjeseci proveo u zatvoru. Kad je donesena nova presuda, po kojoj mu je prijetila duga zatvorska kazna, pobjegao je u Europu, u kojoj živi posljednjih 40 godina.

Proteklog tjedna Samantha Geimer obratila se pismom američkom tužiteljstvu kritizirajući njihovu istragu.

'Vi i oni koji su prije vas vodili istragu nikad me niste zaštitili i prezirali ste me koristeći zločin počinjen protiv mene kako biste unaprijedili svoje karijere', napisala je Geimer. 

'Odbijate istražiti istinu, pokušavate sakriti svjedočanstvo i odbijate razotkriti one koji imaju dokaze. Činjenice uporno ignorirate u svoju korist', poručila je Samantha Geimer. U odgovoru zamjenice javnog tužitelja Michele Hanisee stoji 'kako poštuju njezino pravo kritiziranja istrage, no ako tvrdi da postoje nepravilnosti, može, ako to želi, opet biti saslušana na sudu'.