'DOŠLA ŽENA DOKTORU'

Roman o ljubavi, hrabrosti i životu s umirućim

25.03.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Hena com objavila je roman prvijenac nizozemskog pisca Raya Kluuna 'Došla žena doktoru' – priču muškarca koji mučnu spoznaju da mu žena boluje od raka liječi spavajući s drugim ženama.

Bivši marketinški stručnjak, Nizozemac Kluun, priča ovu priču upravo onako kako se desila u stvarnom životu, sa svim apsurdnim i smiješnim trenucima koji nastaju kad živite s nekim tko umire. Roman je to o hrabrosti, bespomoćnosti i pravoj ljubavi.

Okosnica romana je osobno proživljena drama njega i njegove supruga koja je u dobi od 36 godina umrla od raka dojke. Tu je tešku obiteljsku tragediju vrlo spretno upleo u priču romana koji je koliko dirljiv i potresan toliko i šokantan i provokativan. Fenomenalan stil, bjesomučan tempo i suvremeni jezik ovu urbanu amsterdamsku priču o životu i smrti, o ljubavi i varanju, o moći i nemoći oblikuju u roman.

'Došla žena doktoru' ljubavna je priča 21. stoljeća u kojoj Kluun, između ostalog, razotkriva različita stanja bolesti kod žena ali i kod muškaraca i pokazuje svu ranjivost modernog čovjeka bez obzira što su mu na raspolaganju novac i najsuvremenija tehnologija. Izvanredan humor kojim se Kluun vješto bori protiv patetike pomaže i čitatelju da pored samrtne postelje prođe sa smiješkom.

Kluun je trenutno najprodavaniji nizozemski autor. Sa svojim prvijencom, romanom 'Došla žena doktoru' već punih 70 tjedana nalazi se na nizozemskoj bestseler listi gdje je upravo sada na prvom mjestu dok mu je roman 'The Widower' nastavak 'Došla žena doktoru' zauzeo također visoko treće mjesto. Preko pola milijuna prodanih primjeraka u Nizozemskoj, te ogroman uspjeh koji je postigao u skandinavskim zemljama, Njemačkoj ( Der Spiegel bestseller list), Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji( pod nazivom Love life), te u Americi gdje je tiskano nekoliko izdanja dobar su razlog da se pozabavite ovim romanom. Knjiga mu je, za sada, prevedena na 26 jezika, a otkupljena su i prava za film.

Raymond van de Klundert (1964.) za prijatelje samo Kluun, prije pisanja bavio se marketingom.
2001. godine njegova žena (36) umire od raka dojke. Nakon toga sa svojom kćerkom (3) odlazi u Australiju gdje piše svoj prvi roman.