'SNOPUTNIK' ZORANA ŽMIRIĆA

'Roman bez ustručavanja o stvarima koje se inače govore šaptom'

07.11.2014 u 10:02

Bionic
Reading

Pozornost čitateljske publike Zoran Žmirić je skrenuo 2009. romanom 'Blockbuster' (VBZ), a glavni je lik njegovog novog romana 'Snoputnik' Kristijan, mladić na umoru koji se odlučuje na posljednju avanturu u životu; kupuje avionsku kartu i odlazi u Indiju kako bi pronašao bivšu djevojku

U izdanju Hrvatskog društva pisaca iz tiska je izašao novi roman Zorana Žmirića'Snoputnik'. Priča se zasniva se na alegorijskom i realističkom prikazu putovanja otkrivajući onaj dio ljudskog iskustva koje pokušava razumjeti iracionalno, čime autor istražuje načine na koji tradicija, naoko potpuno strane kulture, može ponuditi odgovore na ratom prouzročene neuroze i psihoze.

'Snoputnik' djelomice podsjeća na roman ceste, one prema kojima se put kroz prostor može poistovjetiti s putom u neke druge dimenzije, poglavito mentalne, otvarajući pitanja vezana uz dosege racionalnog, nadnaravnog, religijskog. Priča u završnici oživljuje davnu ideju o cikličnosti vremena, ali ne bez točaka koje bi ponudile smisao i smiraj.

'Snoputnik se ne ustručava reći neke stvari, stvari koje se inače govore šaptom, ako se uopće i govore', kazala je o romanu Vesna Krmpotić, a Matko Vladanović napomenuo je da je 'Snoputnik' jedinstven roman u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Zoran Žmirić (Rijeka, 1969.), član Hrvatskog društva pisaca. Autor je knjiga 'Kazalište sjena', 'Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man', 'Blockbuster' i 'Riječke rock himne'. S romanom 'Blockbuster' finalist je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis te finalist tportalove književne nagrade roman@tportal za najbolji roman. Dobitnik je nagrade Književno pero za najbolju knjigu godine 2010. (Blockbuster) koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture. Prevođen je na poljski i talijanski.

Više o knjizi pronađite ovdje