POVIJESNA MANIFESTACIJA

Rimska noć na Claustri kod Studene i na visoravni Gumance

31.08.2019 u 22:51

Bionic
Reading

Pored konzerviranog dijela rimskog obrambenog kompleksa, kod sela Studena i visoravni Gumance sjevereno od Rijeke, u subotu poslijepodne održana je Rimska noć na Claustri, a organizatori te manifestacije bili su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te riječki Prirodoslovni muzej

Na livadama okruženim šumom kod Studene posjetitelji su mogli razgledati prikaz rimskog vojnog logora te rimske vojnike u autentičnoj odjeći i s opremom i naoružanjem iz razdoblja pune funkcionalnosti Claustre, od 3. do 5. stoljeća. Bila je to prilika i za degustaciju jela pripremljenih po kasnoantičkim receptima, a okušat su se mogli i u izradi nakita dok su se djeca mogla upoznati s pravilima igara iz tog razdoblja te ih i zaigrati.

Priređeno je stručno vođenje po lokaciji te prikazan dokumentarni film o Claustri, a program je trajao do 22 sata.

Gostovali su i članovi udruga KD Vespesjan iz Slovenije i Legio I Italica iz Italije, koji izrađuju i nose kostime, opremu i oružje kasnoantičkih rimskih vojnika.

Na visoravni Gumance, na 850 metara nadmorske visine, Prirodoslovni muzej je organizirao noćni obilazak za dvadesetak sudionika. Stručni suradnici muzeja su ih do 23 sata proveli tim područjem, upoznali sa životinjskim svijetom okolnog područja uz osluškivanje njihova glasanja.

Manifestacija se organizira drugu godinu zaredom u sklopu prekograničnog hrvatsko-slovenskog projekta Claustra +.

  • +14
Rimska noć održana na ostacima rimskog limesa Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Projekt završava u siječnju 2020. godine, a cilj mu je turistički i kulturno vrednovati kasnoantički obrambeni kompleks Claustra Alpium Iuliarum, građen kako bi zaustavio prodore barbara u središte rimskog imperija. Protezao se od Tarsatice, današnje Rijeke, preko obručke planinske skupine do Posočja u Sloveniji, a koristio se od 3. do 5. stoljeća.