pregovori s gradonačelnikom

Riječki Možemo! traži povećanje izdvajanja za javne potrebe u kulturi - ili neće podržati gradski proračun

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 16:42
  • Objavljeno 06.12.2022 u 16:12
Koordinator lokalne grupe i vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič

Koordinator lokalne grupe i vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Iz Možemo! Rijeka stigle su informacije o skorom dovršetku pregovora oko proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu. Koordinator lokalne grupe i vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič pojasnio je kako su tijekom listopada i studenog vodili pregovore s gradonačelnikom Markom Filipovićem oko uključenja niza važnih zeleno-lijevih mjera u proračun. Iz riječkog Možemo!, među ostalim uvjetima, traže i povećanje izdvajanja za javne potrebe u kulturi u visini 20%. Ako se to ne dogodi, neće podržati proračun, javljaju nam iz te platforme

"Naš politički program je vrlo jasan. Cilj je da Rijeka bude održiv, pravedan i otvoren grad, a smatramo da zeleno-lijeve politike najbolje odgovaraju potrebama i mogućnostima Rijeke. Iz ovog razloga inzistiramo na stavu da naša podrška proračunu kao najvažnijem financijskom i političkom dokumentu isključivo ovisi o tome hoće li on sadržavati naše mjere," rekao je Zelič, istaknuvši neke od mjera koje su tražili u pregovorima.

"Što se zelenih politika tiče, tražili smo snažniji iskorak u izgradnji solarnih elektrana na krovovima škola, dvorana i drugih javnih objekata, s naglaskom na Dvoranu mladosti, odnosno da se dosegne cilj proizvodnje od ukupno 2 MW, čime bi Rijeka postala predvodnik u energetskoj tranziciji. Također, tražili smo da se pokrene program razvoja zelene infrastrukture vrijedan gotovo 1.5 milijuna kuna, u što su uključeni ozelenjavanje javnih površina i ulica te sadnja stabala na području cijelog grada, s naglaskom na područje centra. Tražili smo i da se ide u pronalazak izvora financiranja za početak uređenja biciklističkih staza i prateće prometne signalizacije, a podržali smo i povećanje sredstava za čišćenje javnih površina i parkova," rekao je Zelič.

Što se lijevih politika tiče, iz riječkog Možemo! traže i da pomoćnici u nastavi dobiju povećanje satnice za 30%, "s obzirom da rade iznimno osjetljiv posao".

"Inzistirali smo i da se poveća standard programa produženog boravka u školama. Također, tražili smo da se uvede socijalno mentorstvo kao inovacija u sustavu socijalne skrbi, a podržali smo i značajno povećanje sredstava za plaće zaposlenika i osoblja u gradskim dječjim vrtićima. Od ostalih mjera, tražili smo povećanje izdvajanja za javne potrebe u kulturi u visini 20%, zatim uređenje pješačkih površina i ocrtavanje novih pješačkih prijelaza s ciljem povećanja sigurnosti pješaka te obnovu rasvjete u pothodniku na Piramidi. Istaknuli bismo i da je još ranije na našu inicijativu pokrenut program sufinanciranja prijevoza onkoloških pacijenata, za što su već predviđena sredstva u proračunu", dodao je Zelič.

"Ako konačna verzija proračuna za 2023. godinu bude sadržavala ove naše mjere, podržat ćemo proračun. Smatramo da smo bili vrlo korektni i konstruktivni u pregovorima, te da će Riječanke i Riječani biti zadovoljni s rezultatima naših napora. Uvjereni smo da je budućnost Rijeke zelena i lijeva te da Rijeka ponovno može biti značajan grad i pozitivan primjer u Hrvatskoj i Europskoj uniji", zaključio je Zelič.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!