NAJAVLJEN PROGRAM

Riječki HNK ide u novu sezonu pod sloganom 'Opet pobjeđujemo sebe'

  • Autor: Hina/M.P.
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 14:04
  • Objavljeno 21.07.2017 u 14:04
Riječki HNK

Riječki HNK

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca 2017./2018. tijekom koje će biti izvedeno više od 20 premijera, najavljena je u petak na konferenciji za novinare pod sloganom "Opet pobjeđujemo sebe!".

Program su predstavili intendant Marin Blažević, ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, ravnatelj Opere Petar Kovačić i obnašateljica dužnosti ravnateljice Baleta Kristina Kaplan.

Riječko će kazalište i u novoj sezoni, najavio je intendant Marin Blažević, nastaviti s nezaboravnim koncertima Orkestra Opere pod ravanjem vrhunskih dirigenata, kao što su Philipp von Steinaecker, Yordan Kamdzhalov, Zoran Juranić, Marco Boemi, Pavle Dešpalj te Ville Matvejeff.

Najavio je 12 dramskih premijera u izvedbi ansambala Hrvatske i Talijanske drame i gostiju te obnovu baleta pod vodstvom Maše Kolar. Premijerni operni program donosi naslove kao što su "La Boheme", "Didona i Eneja", "Macbeth", "Falstaff" i "Otello".

Blažević je najavio i dva nova pretplatnička ciklusa u kojima će gostovati Balet i Drama HNK u Zagrebu, Dramsko kazalište "Gavella", Slovenska narodna kazališta iz Ljubljane i Maribora, Malenki teatar iz Izraela, Slovenska filharmonija, mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić te jedan od vodećih tenora u svijetu Yusif Eyvazov.

Riječki ansambli gostovat će u zagrebačkom HNK i u "Lisinskom" s „Otellom“ i gala koncertom, a nastavlja se i snimanje nosača zvuka s poznatim solistima, rekao je Blažević. Dodao je da se nastavlja i obnova gledališta i toaleta, a prihvaćene su i primjedbe gledatelja na neudobna sjedala na montažnom gledalištu, kojega više neće biti.

Usto, riječko kazalište pokreće pilot program Riječko kazalište mladih "Kamov", kako je rečeno, radi stvaranja budućnosti riječkog kazališta i nove publike.

Blažević je naglasio da se HNK Ivana pl. Zajca postupno financijski oporavlja, kako bi se do kraja njegova mandata sanirao dug prethodnika i kako bi se nakon njegova mandata moglo uživati u stvaranju bez takvoga stresa. Ne posustajemo, ne smanjujemo program, rekao je dodavši da je riječki HNK ne samo lukobran različitosti, nego i odgovorne, ozbiljne i vrijedne umjetnosti.

Hrvatska drama u novoj sezoni premijerno će izvesti "Woyzecka" u režiji Anice Tomić, "Predsjednice" u režiji Bojane Lazić te "Vodu" u režiji Matije Ferlina. U suradnji sa studentima prikazat će se "Noćna škola" u režiji Renate Carole Gatica, a u koprodukciji s Gledališčem "Glej" iz Ljubljane autorska predstava Urške Brodar, Jure Novaka i Katarine Stegnar "Orgija".

Talijanska drame također priprema nekoliko premijera. "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja/ La rappresentazione dell' Amleto nel villaggio di Merduscia di sotto" režira Luca Cortina, a koprodukciju s  Metateatro Florian di Pescara "Šest strastvenih žena / Sei donne apassionate" Vincenzo Manna. Koprodukciju s La Contrada – Teatro Stabile di Trieste "I buhe kašlju / Anche le pulci hanno la tosse" režira Diana Hobel.  Paolo Magelli radit će "Gorske divove/ I Giganti della montagna", a autorsku predstavu "Miscellanea" Nelioda Milani.

Opera najavljuje premijere "La Boheme" u režiji Fabrizia Melana, "Didonu i Eneju" u režiji Mirve Koivukangas, "Normu" u režiji Christiana Romanowskog te trilogiju "Macbeth/Falstaff/Otello", koju će režirati Marin Blažević.

Od baletnih premijera izdvojene su premijere "Macbetha"  i "Veseli Božić nestašne djece" u koreografiji Maše Kolar, "Ivica i Marica" u koreografiji Gine Patterson te "Rosini cards" u koreografiji Maura Bigonzettija.

U koncertnom dijelu sezone najavljeno je 15 izvedbi, među kojima su "Super gala koncert" sa solistima Yusifom Eyvazovim, Dariom Masiero, Luciom Gallom i Rossanom Rinaldi te gostovanje Orkestra i Zbora Slovenske filharmonije s Rosinijevom "Stabat Mater".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!