SABORSKI PORTRETIST ZA TPORTAL

'Reiner je htio Tuđmana iza leđa, bio je liječnički smiren, a Šeks je inspiracija za sve...'

20.07.2017 u 15:21

Bionic
Reading

U saborskoj dvorani portreta uskoro će se naći i portret akademika Željka Reinera, desetog predsjednika Sabora od prosinca 2015. do srpnja 2016. Reinera je portretirao akademski slikar Vlado Jakelić, a slikao je i portrete Vlatka Pavletića i Vladimira Šeksa kada su bili na istoj funkciji. Za tportal Jakelić otkriva kako su portreti nastajali te tko mu je bio najbolji model

Cijena slike iznosi 40.000 kuna neto i kreće se u gabaritima onoga što je dosad plaćano za portrete. Tako je portret Josipa Leke plaćen 43.850 kuna.

Na slici Reiner sjedi u fotelji ispred police s knjigama, a istaknuta je ona na kojoj Tuđman ljubi zastavu na kninskoj tvrđavi.

  • +2
Portret bivšeg predsjednika Sabora Željka Reinera Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Sva tri portreta imaju tu prepoznatljivu crtu. Na svakoj od njih predsjednici Sabora imaju nešto s čime ih se povezuje. Na ideju sam došao kad sam portretirao Šeksa koji u ruci drži Ustav. Pavletić je poželio da na slici bude nalivpero kojim je pisao knjige, a Reiner je želio da se na polici vidi Tuđmanova knjiga, ali i još neke', objasnio je Jakelić za tportal.

  • +2
Portreti predsjednika Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Portret je napravljen u formatu 90x75 centimetra, a tehnika je ulje na platnu.

'Portret je završen za mjesec dana, ali bilo je tu dana kada nisam radio na njemu, a onda je opet bilo dana kad bih radio od četiri do sedam sati. U prvoj fazi uvijek se služim fotografijom, ali nakon toga model mora doći u atelje. Reiner je bio šest puta i bio je vrlo miran, rekao bih liječnički smiren. Mislim da mi je to najbolji od sva tri portreta predsjednika Sabora koje sam dosad radio', istaknuo je Jakelić i dodao da je svojedobno radio na portretu Josipa Manolića, kad je obnašao dužnost predsjednika Vlade.

Taj se portret pak nalazi s druge strane Markova trga. O modelima Jakelić govori samo u superlativima, ne želi nikog isticati, dodajući da su se svi držali državnički, kako i dolikuje kada se radi o izradi takvih portreta.

'Uz Tuđmanovu knjigu na polici se nalaze knjige o Kristu u duhovnoj hrvatskoj poeziji, u kojoj se nalazi i jedna njegova pjesma, kao i knjiga koja govori o njemu kao čuvaru jeruzalemskog groba', napomenuo je Jakelić.

Jakelić je rođen 1943. godine u Prugovu pokraj Splita. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Splitu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član likovne grupe Biafra od 1972. do 1974., a izlaže od 1966. godine.

Portrete predsjednika Sabora dosad je radilo nekoliko slikara. Tako je prvog predsjednika Žarka Domljana portretirala Jadranka Fatur, koja je izradila i portret Borisa Šprema.

Stjepana Mesića i Luku Bebića slikao je Vatroslav Kuliš, Nedjeljka Mihanovića Rudolf Labaš, Zlatka Tomčića Fadil Vejzović, dok je Jakeliću jedinom pripala čast da portretira Šeksa, Pavletića i Reinera.

Portret Bože Petrova još nije naručen, a Gordan Jandroković na svoj će pričekati poslije završetka mandata.