riječke ljetne noći

Riječani se mogu slobodno šetati svojim kazalištem, od pozornice do šminkeraja

28.06.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Ovogodišnje Riječke ljetne noći 30. lipnja počinju 'Kazalištem koje diše', doslovnim otvaranjem svih vrata velebne zgrade riječkog HNK u 21 sat i istodobnim izvođenjem više od trideset različitih programa u svim prostorima, od pozornice do galerije, od loža do garderoba, od atrija do studija, od foajea do šminkeraja. Posjetitelji će scene moći gledati izbliza, a i sami ih isprobati te kušati pizzu koju će spremiti glumci

Gotovo dvije stotine umjetnika i djelatnika riječkog 'Zajca' izvodit će odlomke preko dvadeset već poznatih ili pak budućih predstava i koncerata, uvoditi posjetitelje u urede i prostorije u kojima se kreira i tehnički realizira kazališni program, pozvati ih da sami isprobaju scene nekih od najpopularnijih predstava, podijeliti s publikom svoje kazališne priče.

U nešto više od sat vremena zajedničkim snagama pretvorit će riječki HNK u živu, spektakularnu kazališnu izložbu prepunu iznenađenja te predstaviti Kazalište i kao zgradu i kao ustanovu te, najvažnije, ljude - u dosad neviđenom svjetlu, najavljuju iz 'Zajca' dodajući da će biti otvoreni gotovo svi radni prostori, osim onih kojima je pristup zabranjen zbog sigurnosnih razloga.

Hod kroz baletne scene i pjevanje sa zborom

Posjetitelji otvorenja Riječkih ljetnih noći moći će pratiti plesne predstave iz neposredne blizine, hodati kroz baletne scene, pjevati sa zborom, poslušati muzičku probu opere 'La boheme' što se priprema za sljedeću sezonu, kušati pizzu koju će pripremati glumci Talijanske drame, uživo pratiti intervju s kazališnim umjetnicima, prvi pogledati scene iz premijerne festivalske predstave 'Stand up Zajc', razgledati najraskošije kostime i 'najluđe' kazališne rekvizite, sjesti među orkestralne glazbenike na pozornici i doživjeti zvuk simfonijske glazbe iz srca orkestra, itd.

U foajeu Kazališta bit će organiziran program za najmlađe, s toboganima, harfom, pjevanjem i grickalicama. S druge strane, u jednu će od prostorija moći ući samo stariji od 18 godina.

Točno u 22 sata svi će se okupiti u gledalištu HNK gdje ih čeka veliko iznenađenje za finale otvaranja 14. izdanja festivala.

Za 1. srpnja na programu Riječkih ljetnih noći najavljena su plesna gostovanja iz Zagreba, potom iz Italije (4. srpnja),  a nakon toga kreću programi na otvorenom od Molo longa do Ljetne pozornice u Opatiji.