NAJPOZNATIJI ATEIST

Richard Dawkins: Molio sam i čekao anđela

19.08.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Richard Dawkins, autor najpoznatiji po knjigama 'Iluzija o Bogu' i 'Sebični gen', na međunarodnom književnom festivalu u Edinburghu predstavio je svoje memoare 'An Appetite for Wonder'

Kao 13-godišnjak, britanski zoolog, etolog, teoretičar evolucije i popularno-znanstveni pisac  fantazirao je o molitvi kraj oltara i dramatičnom pojavljivanju anđela obavijenog u bijelu svjetlost.

Posjetitelje festivala začudila je izjava da je najslavniji svjetski promicatelj ateizma u mladosti komunicirao s Bogom, ali manje ih je iznenadio nastavak te priče – 'da Bog nikad nije uspio doći do njega s porukama'.

Dawkinsova 'religiozna faza' trajala je otprilike dvije godine.

'Bio sam nakratko zaveden svim osjećajima koji su se pojavljivali te sam se intenzivno molio svake večeri', opisao je te dodao da nikad nije otišao do oltara i nastojao 'proživjeti' fantaziju pojavljivanja anđela.

Osim povjeravanja o svojim ranim infantilnim maštarijama, tijekom gostovanja na festivalu znanstvenik je upitan misli li da će njegove rezolutne kritike fundamentalnog islama demonizirati i 'umjerene' vjernike.

'Vrlo je važno izbjeći demonizaciju običnih, pristojnih muslimana koji su, naravno, u većini u ovoj zemlji', objasnio je, ipak dodajući 'da umjereni ljudi bilo koje vjere čine svijet sigurnim za ekstremiste jer legitimiziraju uvjerenje o postojanju nečega za što nema dokaza, bez dodatne želje za traženjem objašnjenja'.

Napominje da takav pogled na svijet pruža ekstremistima dozvolu za njihova djelovanja te da mogu jednostavno reći: 'Moja vjera je da trebam postati bombaš samoubojica, a kako je to moja vjera, ne smijete to osporavati.'