IZLOŽBA U TATE MODERNU

Razotkrivanje umjetnosti Damiena Hirsta

03.04.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Unatoč oštrim kritikama i prašini koju redovito izazivaju njegova djela, Damien Hirst izlaže u svjetski poznatoj londonskoj galeriji Tate Modern u kojoj se održava njegova velika retrospektiva

Više od 20 godina gotovo sve što Damien Hirst radi ili izjavljuje pobuđuje pozornost medija. Uvelike je za to zaslužna umjetnikova provokativnost, prisutna kako u njegovim javnim nastupima, tako i u umjetničkom djelovanju. Ipak, pozornost ne podrazumijeva i poštovanje. Tako je za velik broj ljudi Damien Hirst tek milijunaš koji zna kako iskoristiti medije i povodljivost konzumenata umjetnosti.

Njegovu lošem glasu doprinosi i industrijaliziranost njegova umjetničkog stvaranja, za što su zaslužni brojni pomoćnici, zaposlenici njegova golemog studija.

Ipak, izložba u Tate Modernu mogla bi za mnoge poslužiti kao ugodno iznenađenje, na što upućuju osvrti kritike.

'Retrospektiva okuplja neke od Hirstovih najranijih radova iz kojih se dobro može iščitati njegova kompleksna osobnost', piše kritičar Telegrapha Richard Dorment. Hirsta zaokupljaju četiri teme: smrt, sud, pakao i raj, objašnjava Dorment, naglasivši da to nije uvijek očito, ali da izložba u Tateu posjetitelju pokušava dočarati upravo dublju sferu umjetnikova stvaralaštva.

Svojim životinjama u formaldehidu, koje je postavio u staklene vitrine, našao je efikasan način na koji da ljude suoči s prazninom smrti, njenom konačnosti i tišinom. U radovima s leptirima i muhama insekte prvo uzgaja i hrani, zatim ih hladno gleda kako ugibaju igrajući se Boga koji s jedne strane daje, a potom oduzima život, objašnjava Dorment.

U sklopu izložbe u galeriji Tate mogu se vidjeti djela koja su na aukcijama postigla vrtoglave iznose.

Prvi će put britanskoj javnosti biti predstavljena lubanja 'For The Love of God' (2007), optočena dijamantima i s ugrađenim pravim ljudskim zubima, prodana za 50 milijuna funti.

Bit će izložene i skulpture iz serije 'Natural History', među kojima i poznati morski pas u formaldehidu. U Tateu se može vidjeti i instalacija 'Pharmacy' te instalacija 'A Thousand Years' iz 1990, velika staklena vitrina podijeljena na dva dijela u čijoj se jednoj polovici liježu muhe, a u drugoj nalazi kravlja glava koja predstavlja hranu. Da bi preživjele, muhe moraju pronaći put do hrane, ali i izbjeći 'sjekač insekata'.

Prva velika retrospektiva Damiena Hirsta, jednog od najbogatijih engleskih umjetnika, trajat će sve do rujna 2012.