VRATIO SE PO UPALJAČ

Ratni izvjestitelj predstavio u Vukovaru hvaljen dokumentarac

24.08.2016 u 11:39

Bionic
Reading

S obzirom na to da se u Vukovaru u utorak, za razliku od ponedjeljka, vrijeme razvedrilo, tako su projekcije vraćene ondje gdje i pripadaju – pod otvoreno nebo. Premijerno je prikazan novi film Woodyja Allena 'Cafe Society', autorova posveta holivudskim tridesetim godinama prošlog stoljeća s Jesseom Eisenbergom, Steveom Carrellom, Kirsten Stewart i Blake Lively u glavnim ulogama

No, pravim pogotkom pokazalo se uvođenje nove sekcije filmova 'Odabrao Đelo Hadžiselimović'. Novi dokumentarci koje je odabrao Đelo prikazuju se na turističkom brodu 'Bajadera' koji za vrijeme projekcije plovi Dunavom.

Prve je večeri prikazan novi film Michaela Moorea 'Gdje je sljedeća invazija' koji je izazvao toliki interes da je na brodu bilo premalo mjesta za sve one koji su željeli vidjeti film.

U utorak je na filmskom festivalu u Vukovaru prikazan i hvaljeni dokumentarac 'Nepročišćeno disanje - istina o aerotoksičnom sindromu'. Autor ovoga filma je Tim van Beveren, 55-godišnji Nijemac koji je posljednjih godina poznat kao ekspert u zrakoplovstvu, o čemu je objavio i nekoliko knjiga.

No, van Beveren je vrlo živopisna osoba pa je kao novinar od 1991. do 1995. godine više puta boravio u Hrvatskoj kako bi izvještavao o ratu. Boravio je tada i u Vukovaru, a i ovih je dana ondje kako bi predstavio svoj posljednji dokumentarni film. Naravno, prisjetio se dana rata, ali se prisjetio i da se u srijedu, 24. kolovoza, obilježava 25 godina kako ga je, prema njegovim riječima, u okolici Vukovara gotovo ubio jedan srpski policajac.

Čini se da je to bio jedan od onih susreta gdje srpski policajac nije blagonaklono gledao na ratnog izvjestitelja iz Njemačke, ali je Tim van Beveren uspio objasniti policajcu da nema loše namjere te su se zajedno napili i tako je ovaj Nijemac iz Berlina izvukao živu glavu. Dapače, sjetio se da mu je tada srpski policajac uzeo upaljač te je, gostujući na Radio Vukovaru, poručio tom policajcu, ako je još živ i živi u Vukovaru ili okolici, da mu ga vrati.

U to vrijeme Nikola Ljuca iz Beograda imao je šest godina i nije imao pojma da će jednog dana doći u Vukovar kako bi predstavio svoj debitantski film 'Vlažnost'. Film je prikazan drugog dana festivala u konkurenciji za nagrade, a u Vukovar je došao s iznimnom reputacijom - svjetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Berlinu, da bi nakon toga na FEST-u filmu 'Vlažnost' pripao Beogradski pobednik za najbolji film u nacionalnoj selekciji.

Ljuca je nagrađen za najbolju režiju, Miloš Timotijević za najboljeg glumca, a filmu je pripala i Specijalna nagrada. Radi se o filmu koji prikazuje Beograd i Srbiju u drugačijem svjetlu. Umjesto depresivnih i postratnih tema, glavni lik filma ovog je puta uspješni i dobrostojeći poslovni čovjek čija supruga misteriozno nestaje. On to ne želi nikome reći, već nastavlja normalno živjeti, izlaziti, provoditi se i raditi, nadajući se da će sam naći nestalu suprugu.

Utjecaj američkog filma sedamdesetih itekako je vidljiv kod Ljuce koji je po dolasku u Vukovar rekao kako je snimio film kakav bi i sam želio gledati, a da glavni lik pripada onom jednom postotku ljudi u Srbiji koji su uspješno prošli kroz tranziciju. U Srbiji reakcije su bile oprečne, neki film smatraju remek-djelom, nekima je isprazan.