ANNIE LE BRUN:

Radovan ne bi odobrio rezanje svojih tekstova

Radovan Ivšić

Radovan Ivšić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Branimir Kvartuc

Književnica Annie Le Brun, koja ovih dana u Zagrebu sudjeluje na dva događanja u spomen na svog životnog partnera Radovana Ivšića, koji je preminuo u prosincu 2009, prisjetila se svog života s velikim umjetnikom, otkrila njegove književne uzore i kazala slaže li se s korištenjem njegovih djela u predstavi 'Njarabum'

Radovan Ivšić stigao je u Pariz 1954, nakon što je izbačen iz Saveza književnika Jugoslavije, a njegova djela su zabranjivana. U Parizu se povezao s nadrealistima i upoznao s Andréom Bretonom, kojega je gotovo svakodnevno posjećivao do njegove smrti, kazala je Annie Le Brun.

CROPIX

CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Annie Le Brun

Le Brun je u razgovoru za portal Zagrebancija.com ispričala kako se upoznala s Ivšićem i što je o njemu mislila prilikom prvih susreta.

'Upoznali smo se u društvu nadrealista, s kojima sam se i ja družila. Tada sam imala 21 godinu. On je bio najsiromašniji čovjek kojeg sam dotad vidjela. Nije imao novca ni za metro. Nisam ni ja iz bogate obitelji, ali nikada nismo imali problema s novcem. U početku je grozno živio, radio je kao čistač i daktilograf, sve što bi mu došlo pod ruku', kazala je Le Brun zaključivši da to nije bila klasična ljubav na prvi pogled, već su se dugo upoznavali i pričali.

Otkrila je i da Ivšić nije mogao oprostiti Krleži što se poklonio vlasti te da su mu Matoš i Kamov bili prijatelji. Za života nije primio nijednu nagradu te je smatrao da vlast koja dijeli nagrade čini to samo da bi ušutkala ljude. Na pitanje o predstavi 'Njarabum', koja se ovih dana izvodi u MSU, a nastala je prema Ivšićevim tekstovima, Le Brun je odgovorila da se Radovanu nikako ne bi svidjelo da se njegov tekst reže.

'Sada je kriza u svijetu i kriza je mašte. To je kao da uzmete jednu sliku, izrežete i napravite drugu', izjavila je dodavši da je autorica trebala sama napisati svoj tekst.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!