od 23. do 27. kolovoza

Rab ovog ljeta postaje velika filmska pozornica: Dobiva atraktivan festival

31.05.2019 u 19:58

Bionic
Reading

Prvo izdanje Rab Film Festivala - festivala istraživačkog filma, u čijem će fokusu biti naslovi koji u sebi nose elemente istraživanja aktualnih globalnih i lokalnih problema i fenomena, održat će se od 23. do 27. kolovoza, priopćeno je iz RFF-a

'U eri brzog protoka informacija i utrke za clickbaitom, naš je fokus upravo istraživanje. Zanimaju nas priče koje su temeljito istražene, koje ili postavljaju precizna pitanja ili uz njih nude utemeljene odgovore, bilo u igranoj ili dokumentarnoj formi', izjavio je direktor Rab Film Festivala Robert Zuber.

Program je nastao u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom čiji će pobjednički film biti prikazan na zatvaranju RAFF-a. 'Mi iz SFF-a nismo često partneri drugim festivalima, no veseli nas što ćemo s RAFF-om surađivati logistički i programski, posebno kroz program suočavanja s prošlošću', rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kao poslasticu programa igranih filmova, čiji je selektor beogradski kritičar Vladan Petković, organizatori najavljuju film 'Sons of Denmark', čija je fiktivna radnja smještena u Dansku 2025. godine kojom su zavladali neonacisti.

Selektorica dokumentarnog programa Lejla Dedić, ujedno i selektorica Al Jazeera Balkans Doc Film Festivala koji je broadcast partner festivala, odabrala je nekoliko iznimnih dokumentaraca, a među njima se izdvaja hrvatska premijera filma 'Bellingcat: Truth in a post-truth world', koji razotkriva raširenu pojavu lažnih vijesti te istražuje mogućnost povratka u temeljito novinarstvo. Bit će prikazan i domaći dokumentarac 'Tak kak je', kojim autor Arsen Oremović istražuje jednu od najraširenijih diskriminacija - zapostavljena prava rastavljenih očeva.

  • +2
U društvu filmskih redatelja najavljen RAFF - Rab film festival Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Rab Film Festival donosi i atraktivan glazbeni program RAFF BEAT. Tijekom pet festivalskih dana na pozornicama na otvorenom nastupit će Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Elemental i Detour. Poseban će događaj biti koncert Urbana, koji će svojom glazbom reinterpretirati jedan filmski klasik čijom će se projekcijom podsjetiti na ponekad zanemarene posljedice fašizma u Europi. 'Spoj glazbe i filma je uvijek bio intrigantan, a mi ćemo ovime dati novo viđenje tom klasiku', naglasio je Damir Urban.

Festival zatvara program RAFF SEAPLEX 'Kaich', tijekom kojega će se  film i koncert podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića. Počast lokalnoj eno i gastro tradiciji bit će odana programom RAFF GASTRO u sklopu kojeg će rapski OPG-ovi i mali proizvođači nuditi lokalne specijalitete.

Uz programe predstavljen je i vizualni identitet festivala, čiji dizajn, kao i svu vizualnu komunikaciju potpisuje tim Design Bureau Izvorka Jurić.

Ovaj festival donosi novi sadržaj otoku Rabu koji ima 106 godina dugu kinoprikazivačku tradiciju. Kao suorganizatori, Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab omogućili su svu infrastrukturu, lokacije, te povezivanje s lokalnom zajednicom i turističkim subjektima. "Ovime stvaramo kvalitetan sadržaj za stanovnike Raba, ali i turiste, ne čekajući da oni sami dođu k nama", rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.