ŠVEDSKI REDATELJ

Ruben Östlund predsjedava žirijem 25. Sarajevo Film Festivala

16.05.2019 u 15:56

Bionic
Reading

Švedski redatelj i dobitnik prestižne nagrade Zlatna palma filmskog festivala u Cannesu Ruben Östlund predsjedat će žirijem natjecateljskog programa ovogodišnjeg 25. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 16. do 23. kolovoza, priopćili su u četvrtak iz direkcije te najznačajnije regionalne filmske smotre

'Ponosni smo što će tako izniman autor kao što je Östlund biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Östlund spada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu', izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Publika SFF je imala priliku vidjeti Östlundove filmove 'Kvadrat' 2017. godine, 'Turist' 2014. i 'Igra' 2011.

Ruben Östlund je, zajedno s Erikom Hemmedroffom, suosnivač produkcijske tvrtke Plattform Produktion.

Režirao je tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima koju je razvio i usavršio tijekom studija filma i koja je ostala jednim od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza.

Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja. Njegov prvi igrani film 'Mongoloid s gitarom' osvojio je nagradu Fipresci na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. Dvije godine kasnije s kratkim igranim filmom 'Incident kod banke', u kojemu je svaki pokret kamere kompjutorski generiran u postprodukciji, na Berlinaleu osvaja Zlatnog medvjeda.

Njegov treći igrani film 'Igra' premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur. Za film 'Turist' iz 2014. u Cannesu je dobio nagradu publike, a njegov peti igrani film 'Kvadrat' u Cannesu 2017. osvaja Zlatnu palmu.