ZAGREB-RIJEKA-SPLIT

Queer Zagreb predstavio novu sezonu

15.02.2013 u 14:20

Bionic
Reading

U prostoru Francuske medijateke u Preradovićevoj 5 predstavljen je program Queer Zagreb Sezone s bogatim programom za razdoblje do kraja ožujka, a najavljene su i izvedbe 'Cédric Andrieux' u koreografiji Jeromea Bela i 'Querelle' s Anom Karić u režiji Ivice Buljana

Nakon transformacije iz festivalskog formata, Queer Zagreb od ove godine svoje aktivnosti provodi cijele godine pod nazivom Queer Zagreb Sezona, a programi se odvijaju u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Danas je predstavljen prvi kvartal programa sezone, a sljedeće objave programa bit će u travnju i rujnu.

'Sezona se programski nastavlja na dugogodišnje festivalsko iskustvo, odnosno na preispitivanje umjetničkog, teorijskog i aktivističkog queer prostora nadilazeći klasična čitanja kroz uobičajenu rodnu i feminističku prizmu', najavljeno je na predstavljanju.

Prvo naredno događanje na rasporedu je već sutra, također u prostoru Francuske medijateke – razgovor s mladim umjetnikom iz Kolumbije Carlosom Franklinom, koji će biti na dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji u Hrvatskoj. Sutra će posjetitelji imati priliku vidjeti prezentaciju njegova rada koji se temelji na videu, zvuku i crtežu, a dio razgovora naslovljenog 'Transgresija u tranziciji' bit će usmjeren i na povlačenje paralele s ostalim kolumbijskim umjetnicima.

U suradnji s Korean Arts Councilom dogovorena je i razmjena rezidencijalnih programa, pa će tako hrvatski umjetnici redovito ići u Koreju, a korejski u Hrvatsku.

Svaki kvartal Sezone imat će i nekoliko naglašenih programa.

Kao posebno atraktivnu točku prvog kvartala izdvojena je izvedba jednog od najcjenjenijih europskih koreografa, Jérômea Bela. Zagrebačka publika još se sjeća nazaboravne izvedbe 'Pichet Klunchun and myself', s festivala 2007., a festivalu se vratio i 2010., te sada i Sezoni. Predstava, dio serije Belovih djela posvećenih životnim i umjetničkim pričama plesača, biografski prati život Cédrica Andrieuxa, iznimno vještog plesača koji je dio svoje karijere bio i član plesne skupine legende suvremenog plesa Mercea Cunninghama. Intimnost i toplina ove izvedbe neće razočarati publiku koja od ovog renomiranog koreografa može opravdano očekivati predstavu koja će joj ostati u sjećanju, a koju predstavljaju 8. ožujka u prostoru ZKM-a, a prvi kontingent karata u pretprodaji se može naći već od danas na blagajni kazališta.

Najavljena je i izvedba djela Jeana Geneta - 'Querelle', u režiji Ivice Buljana i izvedbi Ane Karić, čija je realizacija, između ostaloga, potaknuta i nedavnim razvojima po pitanju zdravstvenog odgoja i gostovanja Judith Reisman, koji su 'vratili javni diskurs nekoliko godina unazad' te je uočena potreba za postavljanjem ove drame o nemogućnosti fiksiranja identiteta te tragičnosti žrtvovanja jednog identiteta na štetu drugog, rekao je Dobrović, kao i to da je ZKM važan partner za Queer Sezonu.

Filmski program Queer MoMenti odvijat će se svaki mjesec u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a najavljena je i suradnja s nadolazećim Subversive Film Festivalom u okviru kojeg će Queer Zagreb imati poseban filmski program. Partnerstva su, naglasili su organizatori, jedna od bitnih načela provođenja aktivnosti udruge Domino – te se i Sezona odvija u suradnji s nizom organizacija – Drugim morem u Rijeci te Centrom za pokret u Splitu. Oni su lokalna podrška sezoni, a od zagrebačkih partnera, program suradnje predstavili su i Ina Pouant te Frederic Frapaise u ime Francuskog instituta u Zagrebu, koji su naglasili višegodišnju uspješnu suradnju s udrugom Domino te ulogu Queer Zagreba u kontinuiranom predstavljanju francuskih umjetnika u Hrvatskoj.