23. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Pula predstavlja gotovo 200 gostiju i više od 70 književnih događanja; u fokusu intime i Hercegovci

14.11.2017 u 13:09

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 23. Sa(n)jam knjige u Istri, održat će se u Domu hrvatskih branitelja od 1. do 10. prosinca 2017. godine. Obiman i slojevit program odvijat će se uz glavnu temu pod nazivom 'Intime', regionalni program 'Hercegovina čita' i poseban program' À propos', a za sve je zaslužan Programski odbor Sajma u kojem su Aljoša Pužar, Nataša Medved, Emir Imamović Pirke, Vladislav Bajac, Mauricio Ferlin, Slavica Ćurković i Magdalena Vodopija

Na rasporedu 23. Sa(n)jam knjige u Istri je više od 70 sajamskih događanja: predstavljanja knjiga, okruglih stolova, stručnih programa, izložbi i filmskih projekcija, te programa za djecu i mlade, s gotovo 200 sudionika: književnika, nakladnika, antropologa, filozofa, prevoditelja, književnih kritičara, glumaca, glazbenika, slikara, najavljeno je u utorak u Puli prilikom predstavljanja ovogodišnjeg izdanja koje organiziraju Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Castropola d.o.o.

TEMA: INTIME

O intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstavljati svoje nove naslove, a među njima su Igor Mandić s knjigom Predsmrtni dnevnik, Zdravko Zima s Dnevnikom jednog mitomana i Rade Šerbedžija s knjigom Poslije kiše. Dolazi i Dragan Velikić s knjigom Severni zid. Pisac iz Makedonije Luan Starova predstavlja svoje djelo Ervehe, a ruska spisateljica Olga Slavnikova svoj roman 2017. Varužan Vosganjan predstavit će svoj roman o obitelji, nesretnom putu i stradanju Armenaca Knjiga šapata, preveden na više od dvadeset jezika. Intimnu priču o borbi za život i ponovnom povratku u vrhunski sport nakon teške prometne nesreće dijeli stolnotenisačica Sandra Paović u knjizi Željka Žutelije Sandra Paović – rođena da pobjeđuje.

Prvi put u Hrvatskoj bit će predstavljena knjiga Radivoja Cvetićanina Konstatinović: hronika koja u široj regiji ima status izdavačkog pothvata godine. Govori o životu i radu Radomira Konstatinovića, autora kultne knjige Filozofija palanke.

Tijekom Sajma o intimnim temama raspravljat će se i na okruglim stolovima Kraj intime i Javnost intime na društvenim mrežama.

Sajam se prisjeća i prerano preminulog pulskog umjetnika Predraga Spasojevića, te će u kinu Valli prikazati njegov biografski film pod nazivom Mapa puna snova u režiji Danila Lole Ilića. Nakon projekcije filma slijedi otvorenje izložbe Spasojevićevih erotskih crteža i grafika pod nazivom Intime građanina P.S. u Galeriji C8.

REGIONALNI PROGRAM: HERCEGOVINA ČITA

Program Hercegovina čita posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će se pozornost pokloniti hercegovačkim piscima. Program je osmišljen na inicijativu kulturne manifestacije West Herzegowina Fest iz Širokog Brijega, a jedan od ciljeva mu je i borba protiv stereotipa koji prikazuju Hercegovinu na regiju „gange i bijelih čarapa“. Selektor ovog programa je novinar i pisac Emir Imamović Pirke.

Među hercegovačkim autorima na pulskom će Sajmu biti pjesnici Almin Kaplan sa svojom Mostarskom zbirkom, Marko Tomaš i njegova Regata papirnatih brodova, te Elvedin Nezirović sa zapaženim romanom Boja zemlje.

O Hercegovini djetinjstva govorit će umjetnici hercegovačkog porijekla, „mali filmski set“ na Sajmu Bobo Jelčić, Goran Bogdan i Sergej Trifunović, te pisac Elvedin Nezirović.

Program Hodoljublje Zuke Džumhura posvećen je bosanskohercegovačkom putopiscu koji je na sarajevskoj televiziji radio kao pisac scenarija i voditelj putopisnog serijala Hodoljublje. O temi Što je meni Hercegovina i gdje? govorit će Ivica Đikić, episkop Grigorije i Vlaho Bogišić.  

Jedan od vrhunaca programa Hercegovina čita bit će izložba umjetnika svjetskog glasa,  akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima na osobit način oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine.

Mostarska skupina Zoster, koja svojim imenom, ali i djelovanjem, ukazuje na „pad imuniteta u društvu“, nastupit će u Rock caffeu u glazbenom dijelu programa Sajma pod nazivom Hercegovina čita: WHF predstavlja.  

POSEBAN PROGRAM: À PROPOS

U programu pod nazivom À propos Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, s osobitim naglaskom na postkolonijalistički diskurs u temi Francuska viđena očima Afrike i autore koji dolaze upravo s tog kontinenta. Selektorica programa je prevoditeljica Nataša Medved.

Sylvain Prudhomme, mladi francuski pisac koji se bavi suvremenim afričkim temama, predstavit će svoj višestruko nagrađivani roman Veliki. Gauz, pisac i novinar koji živi između Obale Bjelokosti i Francuske, predstavlja knjigu Čovjek – stup. Mladi francuski autor Adrien Bosc promovira svoj ambiciozni prvi roman Konstelacija, nagrađen Velikom nagradom Francuske akademije. U programu Novi ženski glasovi predstavljamo Kaouther Adimi, podrijetlom iz Alžira, te Maryam Madjidi, podrijetlom iz Irana, za koje se nadamo da će biti prevedene na hrvatski nakon ovog Sajma.

PRODAJNI DIO SAJMA

Ove će godine više od 250 hrvatskih i inozemnih izdavača ponuditi svoje naslove na Sajmu, što je najveća brojka u proteklih deset godina. Nakladnici najavljuju i velike popuste od 20 do 70 posto i dodatne, svakodnevne akcije iznenađenja za kupce. Valja podsjetiti da prodajni i programski dio Sajma svake godine obiđe više od 60.000 posjetitelja.

PULEŽANI I ISTRANI NA SAJMU

Sajam već tradicionalno veliku pozornost posvećuje zavičajnim programima, pa su tu Puna je Pula i Istra ispod kore. Svoju knjigu Kad je stao svijet u programu Puna je Pula predstavit će pulska dramaturginja sa zagrebačkom adresom Dora Delbianco. Igor Zirojević i Paola Orlić nastavljaju svoj serijal Pula – grad interval, ovog puta u suradnji s Milanom Rakovcem: monografija Čuvari, koja će premijeru imati upravo na pulskom Sajmu, tekstom i fotografijom progovara o talijanskoj arhitekturi u Puli. Tu je i svestrani umjetnik Drago Orlić sa svojom knjigom More tone ili starinske pjesme. Prevoditelj Milan Soklić predstavit će svoj roman Izlet na Kras. Maroje Mihovilović u knjizi Mi djeca Solferina piše o svojoj istarskoj, ali i internacionalnoj obitelji, a Milorad Stojević u knjizi ogleda Istria mobilissima govori o istarskim književnicima. Bit će predstavljena i knjiga Moji razgovori s medijima, zbirka intervjua nekadašnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre Vesne Girardi Jurkić.

NA SAJMU SU JOŠ...

Mladi slovenski autor Dino Bauk predstavlja knjigu Kraj. Iznova, a na Sajam dolazi i Christoph Ransmayr s knjigom Cox ili protok vremena, filozof Žarko Paić s knjigom Doba oligarhije, te Andrej Nikolaidis s knjigom Mađarska rečenica za koju je dobio nagradu Meša Selimović. Bit će tu sa svojim knjigama i Jurica Pavičić (Crvena voda), Ivica Prtenjača (Tiho rušenje), Marina Vujčić (Pitanje anatomije)…Sajam će se u svojim hommage programima prisjetiti svojih velikih prijatelja i suradnika koji su preminuli tijekom ove godine, Dušana Karpatskog i Voje Radoičića.

Knjižničari su i ove godine na pulskom Sajmu. Predvodi ih poznata knjižničarka Jasna Kovačević koja će predstaviti svoju knjigu Narodna knjižnica – Središte kulturnog i društvenog života, a u sklopu programa Sa(n)jam knjige u knjižnici održat će se  okrugli stol Skup manjinskih knjižnica.

PROGRAMI ZA DJECU I MLADE: LIBRIĆ NA SAJMU, POP LEKTIRA I HOP LEKTIRA

Dječji program Librić na Sajmu u svojem će programskom, ali i prodajnom dijelu, pratiti atmosferu „velikog Sajma“. Program Pop lektira, koji će ove godine doživjeti svoje treće izdanje namijenjen je učenicima srednjih škola i Hop lektira, novi program osmišljen za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole, održavat će se u prijepodnevnim terminima. Selektorica Librića na Sajmu, Pop lektire i Hop lektire je Slavica Ćurković.

MINISTRICA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA NA OKRUGLOM STOLU O ZNANSTVENOJ I STRUČNOJ KNJIZI

23. Sa(n)jam knjige u Istri posebno mjesto u prodajnom, ali i u programskom dijelu, dao je znanstvenoj i stručnoj literaturi. Vrhunac ovog programa bit će okrugli stol pod nazivom Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva. Sudjelovat će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, što je prvi put da jedan ministar sudjeluje u programu Sajma.  O znanstvenoj i stručnoj knjizi, ovom važnom, no nepravedno marginaliziranom segmentu nakladništva, na okruglom će stolu, uz ministricu, raspravljati i predstavnici izdavača znanstvene i stručne literature. Valja napomenuti da je obimnoj ponudi domaće znanstvene i stručne knjige na Sajmu pridonijela suradnja s Grupacijom nakladnika znanstvene i stručne literature.

Sa znanstvenom knjigom povezan je i ovogodišnji Doručak s autorom, na kojem će s Aljošom Pužarom, među ostalima, razgovarati i veliki hrvatski jezikoslovac Stjepan Damjanović te prevoditeljica Iva Grgić Maroević.